Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

21-06Droom Oranje spat uiteen

Het Nederlands elftal is in de kwartfinale van het EK uitgeschakeld door Rusland. Rusland bleek in een 120 slopende minuten durende thriller sterker, fitter en slimmer: 1-3. Guus Hiddinks Russen spelen nu in de halve finale op 26 juni tegen de winnaar van de kwartfinale van zondag: Spanje-Italië.

"Het goede gevoel van de eerste wedstrijd was er niet", zo vatte Edwin van der Sar het duel samen. De doelman zette met deze nederlaag een punt achter zijn interlandcarrière. 

Guus Hiddinks tactische zet om Ivan Sajenko in te brengen om de opkomende Van Bronckhorst te beteugelen pakte zeer goed uit. De Feyenoorder werd in de achterhoede gehouden waardoor een belangrijke angel uit het spel van Nederland werd gehaald. 

De Russen pakten mede daardoor meteen het initiatief. Dat leverde enkele hachelijke momenten voor het doel van Van der Sar op, maar het vizier van zowel Joeri Zjirkov als Roman Pavljoetsjenko stond niet op scherp. Ook twee afstandsschoten van verdediger Denis Kolodin lieten de Oranje-fans de angst om het hart laten slaan.

Schaakspel
De eerste helft ontspon zich tot een schaakspel waarin Rusland de pionnen op een betere plek leek te hebben staan. Oranje kwam er niet aan te pas en moest zich tevreden stellen met enkele kansjes. De grootste Nederlandse  mogelijkheid was voor Van Nistelrooij, die na een vrije trap van van der Vaart een fractie te laat kwam om te bal te kunnen intikken. Even later was Nigel de Jong (na wederom een vrije trap van Van der Vaart) ook dichtbij een treffer, maar de bal scheerde over zijn hoofd.

Van Persie
De komst van Van Persie voor Kuijt kon, ondanks een veelbelovend begin van de tweede helft waarin de Arsenal-speler tot tweemaal toe in kansrijke positie kwam, het tij voor Oranje niet keren. De Russen namen zelfs een voorsprong door een uitstekende treffer van Pavljoetsjenko. De jonge Rus, in dienst van Zenit St. Petersburg (van coach Dick Advocaat), kwam uit de rug van Joris Mathijsen en prikte de bal achter de verbouwereerde Van der Sar.

Van Basten nam direct zijn maatregelen. De tegenvallende Orlando Engelaar moest ruimte maken voor de creatieve Ibrahim Afellay. Met de PSV'er in de ploeg en Van der Vaart een linie naar achteren leek Oranje de geest te krijgen. Nederland voerde de druk op en zette de Russen vast op eigen helft.

Maar Oranje kon niet lang van het overwicht genieten. De Russen zagen korte tijd aan hoe Oranje de poppetjes had neergezet en schakelde vervolgens een tandje bij. De ploeg wist Nederland gelijk weer onder druk te zetten en kreeg weer een aantal grote kansen.

Toch een treffer
Het Nederlands elftal zocht langzaamaan met de moed der wanhoop de aanval. Sneijder was tweemaal dichtbij een treffer maar zijn schoten misten precisie. Aan de andere kant van het veld bleef Rusland echter ook gevaarlijk. Van der Sar, wederom uitblinker aan de kant van Oranje, moest tweemaal handelend optreden.

Vlak voor tijd wist Nederland eindelijk het vijandelijke doel te vinden. Niemand minder dan Van Nistelrooij schatte een vrije trap van Sneijder op juiste waarde. De aanvaller, voor deze wedstrijd pas één keer trefzeker op dit toernooi, kopte de indraaiende bal met een snoekduik achter Igor Akinfejev. De verlenging was afgedwongen.

Kolodin zwijnt
Kort na het begin van de verlenging ontving Denis Kolodin zijn tweede gele kaart. Maar nog voordat scheidsrechter Michel de rode kaart tevoorschijn kon halen, herstelde hij zijn beslissing. Vlak voordat Kolodin zijn overtreding begin, bleek de bal over de achterlijn te zijn geweest, waardoor het spel dus daarna stillag en de gele kaart 'verviel'.

Al snel daarna namen de Russen weer het initiatief, waarbij ze veelal van afstand gevaarlijk werden. Nederland oogde vermoeid, speelde zonder vernuft en werd geen moment meer dreigend. Toen de tweede verlenging twee minuten oud was, kroop Oranje door het oog van de naald. Zjrikov ging in de Nederlandse '16' onderuit in een duel met John Heitinga, maar Michel liet gewoon doorspelen.

Arsjavin voltrekt vonnis
Even later was het wél raak. De suf gespeelde Nederlandse defensie stond toe dat Arsjavin aan de linkerkant de achterlijn haalde vanwaar hij Torbinksi bediende. De invaller tikte, door niemand gehinderd, bijzonder handig de 2-1 binnen. Vier minuten later voltrok Arsjavin het vonnis: 3-1. 

Marco van Basten zocht achteraf geen excuses. Hij erkende dat de tegenstander op vrijwel elk front beter was geweest. "Als je ziet hoeveel kansen de Russen kregen, is het eigenlijk een raadsel dat we tien minuten voor tijd nog op 1-1 stonden. We hadden toen te veel mensen die niet meer konden brengen wat ze moesten brengen. Er waren in de ploeg te veel jongens die er doorheen zaten. Op het laatst speelden we nog maar met een man of zes, zeven."

Van Basten had geen verklaring waarom zijn team niet het niveau van de voorgaande wedstrijden haalde. Oranje begon zenuwachtig, vond de bondscoach. "Vooral in het begin ging het heel moeizaam. In het tweede deel hebben we van alles geprobeerd. Uiteindelijk hebben we het ook fysiek afgelegd."

De scheidend bondscoach noemde het toeval dat de ploegen die zich snel kwalificeerden voor de kwartfinales (Portugal, Kroatië, Nederland) en gingen wisselen in de laatste groepswedstrijd uiteindelijk in de kwartfinales uit het toernooi verdwenen. "Dat moet je snel naast je neerleggen. We waren uitgerust. De spelers hadden een week rust gehad, de Russen speelden drie dagen geleden nog een wedstrijd."21-06Droom Oranje spat uiteen

Stadion:  , Bezoekers:  , Scheidsrechter: 

Statistieken

0 Score 0
0 % Balbezit 0 %
0 Schoten op doel 0
0 Schoten naast 0
0 Buitenspel 0
0 Overtredingen 0
0 Vrije trappen 0
0 Corners 0
0 Gele kaarten 0
0 Rode kaarten 0
6 Reddingen keeper 2

Opstelling

Doelpunt ikoon Strafschop ikoon Gele kaart ikoon
Eigen doelpunt ikoon Strafschop mis ikoon Rood (2x geel) ikoon
Speler in ikoon Rode kaart ikoon
Speler uit ikoon