Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

26-03Oranje wint na 3-0 achterstand

Wesley Sneijder (r) in duel met Gyorgy Garics (foto: ANP)

Wesley Sneijder (r) in duel met Gyorgy Garics (foto: ANP)

Video

In de aanloop naar het EK heeft het Nederlands elftal de galavoorstelling tegen Kroatië (3-0) een matig vervolg gegeven. In een rommelige wedstrijd vol fouten boog Oranje een 3-0 achterstand tegen Oostenrijk om in een 4-3 zege.

Van zijn laatste dertien oefenduels had Oostenrijk er één gewonnen. De nummer 88 van de wereld startte in Wenen echter fel en leidde na 35 minuten met liefst 3-0.

Andreas Ivanschitz liep al na zes minuten zo langs Johnny Heitinga en schoof de 1-0 binnen. Twaalf minuten later was het 2-0: bij een corner dekte Joris Mathijsen zo slap en kwam Henk Timmer zo weifelend uit dat Sebastian Prödl raak kon koppen. De 3-0 was een kopie van het tweede doelpunt, met dezelfde hoofdrolspelers.

Twee minuten na de 3-0 deed Oranje iets terug; Klaas-Jan Huntelaar kon ongehinderd binnenkoppen uit een hoekschop.

Na de rust ging Nederland op jacht naar treffers. En nu was het Oostenrijk dat de tegenstander een handje hielp. Bij de 3-2 maaide Prödl compleet over de bal heen, waarna Heitinga simpel kon scoren. Acht minuten voor tijd klopte Huntelaar doelman Helge Payer in de lucht en scoorde invaller Jan Vennegoor of Hesselink. Daarmee stonden dezelfde drie doelpuntenmakers als tegen Kroatië op het scorebord.

Vennegoor bewees de waarde van de 'breekijzer-variant' nog maar eens door met zijn hoofd Huntelaar te bedienen: 4-3. "De jongens hebben goed gereageerd in de tweede helft", luidde de conclusie van bondscoach Marco van Basten.

Opstelling Nederland:
Henk Timmer, André Ooijer, Johnny Heitinga, Joris Mathijsen (46. Wilfred Bouma, Tim de Cler (80. Jan Vennegoor of Hesselink), Wesley Sneijder (90. Denny Landzaat), Demy de Zeeuw (46. Clarence Seedorf), Rafael van der Vaart, Giovanni van Bronckhorst, Robin van Persie (69. Ryan Babel), Klaas-Jan Huntelaar

Overige uitslagen:
Bulgarije - Finland 2-1
Hongarije - Slovenië 0-1
Litouwen - Azerbeidzjan 1-0
Oekraïne - Servië 2-0
Wit-Rusland - Turkije 2-2
Roemenië - Rusland 3-0
Montenegro - Noorwegen 3-1
Malta - Liechtenstein 7-1
Bosnië-Herzegovina - Macedonië 2-2
Denemarken - Tsjechië 1-1
Luxemburg - Wales 0-2
Slowakije - IJsland 1-2
Polen - Verenigde Staten 0-3
Portugal - Griekenland 1-2
Zwitserland - Duitsland 0-4
Zweden - Brazilië 0-1
België - Marokko 1-4
Frankrijk - Engeland 1-0
Schotland - Kroatië 1-1