Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

13-05Seedorf bedankt voor Oranje

Clarence Seedorf heeft bedankt voor Oranje. De 32-jarige middenvelder is niet tevreden over de positie die de bondscoaches Marco van Basten en John van 't Schip voor hem in gedachten hebben en wil niet meer onder hen voor het Nederlands elftal uitkomen.

Van Basten, die maandagavond door Seedorf op de hoogte werd gebracht van diens besluit, toonde zich verrast: "Ik had het niet verwacht. Ik heb hem gezegd dat ik respect voor hem heb als mens en als voetballer. Maar zijn besluit stond vast."

Sinds Van Bastens komst als bondscoach verloopt de relatie met de 87-voudig international moeizaam. Ruim twee jaar lang liet Van Basten de viervoudig Champions League-winnaar zelfs buiten de Oranje-selectie. Na zijn verrassende rentree eind 2006 bleef de inbreng van Seedorf, in de tien interlands die hij sindsdien afwerkte, naar zijn zin te vaak beperkt tot invalbeurten (vijf keer, waarvan twee keer enkele minuten voor tijd) of tot een te bescheiden rol in het elftal.

Seedorf wilde graag belangrijk zijn bij Oranje, zoals hij dat ook altijd nog voor AC Milan is, maar, zo ervaarde de middenvelder "sinds mijn rentree in de nationale ploeg zijn niet de juiste voorwaarden gecreëerd voor mij. Ik kan niet uitblinken als de teamspeler die ik wil zijn."

Dromen
Seedorf maakte op 14 december 1994 zijn debuut in het Nederlands elftal, in de wedstrijd tegen Luxemburg. Na het Europees kampioenschap in 2004 werd niet meer opgeroepen door de nieuwe bondscoach Van Basten, totdat deze de routinier in november 2006 weer bij de ploeg haalde als vervanger van de geblesseerde Wesley Sneijder.

Seedorf begon direct in de basis in de oefenwedstrijd tegen Engeland. Sindsdien ontbrak hij alleen door blessures en een eigen afmelding in de selectie. Zijn laatste wedstrijd in Oranje, waarvoor hij in totaal elf keer scoorde, was de oefenwedstrijd tegen Oostenrijk op 26 maart. 

Vlak voor zijn rentree in het Nederlands elftal tegen Engeland bekende hij: "Ik heb dromen als voetballer. Een van mijn dromen is om ooit met Oranje tijdens een groot toernooi mee te doen om de prijzen." Dat zal er onder Van Basten dus niet van komen. 

De nieuwe bondscoach Bert van Marwijk mag overigens best aankloppen bij Seedorf. "Ik begrijp dat deze beslissing inhoudt dat ik misschien nooit meer een toernooi op dit niveau meemaak en daarom heb ik ook lang nagedacht. Maar in de toekomst hoop ik het team nog vooruit te kunnen helpen, ook in de aanloop naar het WK van 2010."