Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

16-05EK: vier afvallers, Maduro naar Jong Oranje

Marco van Basten (foto: ProShots.nl)

Marco van Basten (foto: ProShots.nl)

Audio

Bondscoach Marco van Basten heeft zijn voorlopige selectie voor het komende EK teruggebracht naar 25 spelers. Van de vier afvallers is Hedwiges Maduro door Foppe de Haan opgeroepen voor het Olympisch elftal.

Verder zijn afgevallen: Ajax-verdediger Urby Emanuelson, AZ-verdediger Kew Jaliens en PSV-aanvaller Danny Koevermans. Van de oorspronkelijke groep van 30 spelers liet Clarence Seedorf eerder deze week weten niet mee naar het EK te willen.

Khalid Boulahrouz is door Van Basten toegevoegd aan de voorlopige selectie, die zich dinsdag meldt in Noordwijk. De verdediger van Sevilla is weer fit na enkele maanden blessureleed. Van Basten moet uiterlijk 28 mei zijn definitieve lijst van 23 indienen bij de UEFA.

Debuut
Emanuelson maakte sinds zijn debuut in Oranje bijna altijd deel uit van de selectie. De linksback, die ook op het middenveld kan spelen, is geblesseerd. Hij maakt nog wel kans om met het olympisch elftal naar Peking te gaan. 

Het afhaken van aanvaller Koevermans komt niet als een verrassing. Van Basten geeft de voorkeur aan Celtic-spits Vennegoor of Hesselink, die als pinchhitter in de laatste oefenwedstrijden een goede indruk maakte. 

Middenvelder Maduro moet het afleggen tegen Giovanni van Bronckhorst, Nigel de Jong, Denny Landzaat en Demy de Zeeuw, die evenals de oud-Ajacied als defensieve middenvelder kunnen spelen. De jonge Valencia-middenvelder maakt nu dus kans om mee te gaan naar Peking. Bondscoach De Haan zei donderdag Emanuelson en Maduro goed te kunnen gebruiken op de Olympische Spelen.

Rechtsback Jaliens heeft de concurrentiestrijd verloren van Mario Melchiot en de teruggehaalde Boulahrouz.