Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

23-05Hiddink wil verrassen met Rusland

Guus Hiddink (foto: ProShots.nl)

Guus Hiddink (foto: ProShots.nl)

Het bereiken van de EK-finale van 1988 (als onderdeel van de Sovjet-Unie) is het laatste grote sportieve succes van het Russische nationale elftal. De illustere Valeri Lobanovski was toen de coach en Guus Hiddink zou graag in diens voetsporen treden.

Outsider
Velen beschouwen Rusland slechts als outsider in Poule D, waarin het aan moet treden tegen Spanje, Zweden en titelverdediger Griekenland. Hiddink vindt het prima dat de Russen als underdog worden gezien. "Natuurlijk ziet niemand ons als favoriet, maar dat is alleen maar beter. Zo kunnen we nog eens voor een verrassing zorgen."

De bondscoach weet echter maar al te  goed dat Rusland veel geluk heeft gehad tijdens de kwalificatie. "Het team speelde Russisch roulette met vijf kogels, maar wist zich toch te plaatsen", liet Hiddink optekenen na de zwaarbevochten 1-0 zege op Andorra, waarmee Rusland zich plaatste voor het EK.

Tegelijkertijd moest ook Kroatië de Russen te hulp schieten. Een overwinning van de Kroaten op het favoriete Engeland (3-2 op Wembley), zorgde voor jubelstemming in Rusland.

Ogen geopend
Hiddink hoopt dat de zwaarbevochten kwalificatie de ogen van zijn veelal jonge spelers heeft geopend. "We moeten uitgaan van eigen kracht en hoeven voor helemaal niemand bang te zijn."

Met spelers als Andrei Arsjavin (Zenit St. Petersburg) en Roman Pavlijoetsjenko (Spartak Moskou) heeft het team twee blikvangers van formaat. De een, Arsjavin,  wordt gezien als de beste Russische speler van dit moment. De ander, Pavlijoetsjenko, is een levengevaarlijke spits die bij menig topclub op het verlanglijstje staat.