Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

02-06Bern wacht Oranje-invasie

Oranje wordt massaal gesteund (foto: ProShots.nl)

Oranje wordt massaal gesteund (foto: ProShots.nl)

De KNVB en de politiebonden houden het bij eerste berekeningen op ongeveer 30.000 man. "Maar de kans is groot dat uiteindelijk meer Nederlandse voetbalsupporters naar Bern afreizen", weet Henk Groenevelt van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme. "Veel zal ook afhangen van het resultaat in de eerste wedstrijd tegen Italië."

Groenevelt is samen met negentien collega's in de Zwitserse speelstad aanwezig om de Nederlandse fans 'in de gaten te houden'. Het team bestaat uit vier politieagenten in uniform, tien spotters (politieagenten in burger), drie coördinatoren, twee verbindinsambtenaren en Groenevelt als delegatieleider.

"Het is onze taak om de sfeer te proeven en contact te zoeken met supporters", legt Groenevelt uit. "Als wij zien dat er ergens onenigheid is of er wordt bijvoorbeeld gevochten, moeten wij de mensen daarop aanspreken. We mogen niet ingrijpen, we hebben een adviserende rol voor de Zwitserse autoriteiten. Alleen zij hebben de bevoegdheid om maatregelen te nemen en mensen aan te houden."

Risico
De tien spotters houden vooral zicht op de zogenoemde risicosupporters. "Al verwacht ik geen problemen", aldus Groenevelt. "In het verleden is gebleken dat het vooral gezellig is rond wedstrijden van Oranje, op een paar kleine incidenten na."

Ook Lloyd Vandenberg, voorzitter van de supportersvereniging, verwacht in Bern weer één groot Oranjefeest. "Een voordeel voor ons is dat Nederland alle groepsduels in dezelfde stad afwerkt. Het centrum van Bern wordt daardoor een huiskamer voor Oranjefans, dé ontmoetingsplaats. Volgens onze schattingen komen op wedstrijddagen tussen de 15.000 en 20.000 supporters naar 'ons' feest in de stad."

Toestemming
De supportersvereniging heeft van de Zwitserse autoriteiten de toestemming om van 09.00 tot 17.00 uur activiteiten te organiseren. Vandenberg: "We hebben weer een heel gevarieerd programma, met uiteraard veel muziek en optredens. Daarnaast houden personen als Henk Kesler en oud-voetballers op het podium vast wel weer een praatje, net als aanwezige politici. Ook kiezen we elke keer een Miss Oranje."

Vandenberg verheugt zich ook op de inmiddels traditionele optocht van Oranjesupporters naar het stadion. "Dat is fantastisch, om kippenvel van te krijgen. Direct na afloop van het feest loopt een Oranjestoet van naar verwachting 10.000 tot 12.000 fans vanaf het centrum naar het stadion. Dit keer is de afstand zo'n vier kilometer. De mensen met een kaartje gaan daarna naar de wedstrijd, anderen lopen terug naar de stad waar ze op grote schermen het duel van Nederland kunnen bekijken. Ze lopen alleen al mee om deel uit te maken van de Oranjeparade."

Oranjecamping
Naast Vandenberg is ook Jokko de Wit al maanden bezig met de voorbereidingen op het EK. Hij is organisator van de zogenoemde Oranjecamping, die dit keer staat opgesteld in Interlaken-Thunersee, zo'n 50 kilometer van speelstad Bern. "De camping begon in 2004 als experiment, nu is het een begrip", aldus De Wit. In totaal is er plaats voor 2500 mensen, die per wedstrijd een plaats kunnen boeken. Zo betaalt iemand 205 euro voor overnachtingen rond de openingswedstrijd tegen Italië, van 6 tot 10 juni. 

"Tijdens de duels met Italië en Frankrijk zit de camping nagenoeg vol. De boekingen voor de tweestrijd met Roemenië blijven wat achter. Als organisatie van de camping is ons er alles aan gelegen dat Nederland tegen Italië minimaal gelijkspeelt, want dan doet het duel tegen Roemenië er hoe dan ook nog toe."

Mensen worden op de camping op allerlei manieren vermaakt. Met muziek in een feesttent bijvoorbeeld, waar verder ook alle EK-duels op grote schermen zijn te zien. "En voor de wedstrijddagen hebben we 36 treinwagons geregeld. We reizen met z'n allen naar Bern, dat is een fantastische happening. Sommigen hebben kaartjes voor de wedstrijd, anderen kijken in het stadscentrum of gaan met de trein terug naar de camping."

Als Oranje de kwartfinales bereikt, is Wenen mogelijk de nieuwe speelstad. "Ook daarvoor hebben we alles geregeld", zegt De Wit. "Wij zijn er klaar voor, nu nog hopen op goede resultaten. We gaan uit van het positieve."