Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

02-06'EK-coach is Hollandse 50-plusser'

De drie Nederlandse coaches op het EK: Leo Beenhakker, Marco van Basten en Guus Hiddink (foto: ProShots.nl)

De drie Nederlandse coaches op het EK: Leo Beenhakker, Marco van Basten en Guus Hiddink (foto: ProShots.nl)

De gemiddelde bondscoach bij het komende EK voetbal in Oostenrijk en Zwitserland is een honkvaste vijftigplusser van Nederlandse nationaliteit. Dat heeft het Spaanse persbureau EFE vastgesteld na een grondige bestudering van de personalia van de zestien dienstdoende oefenmeesters in de Alpenlanden.

Het Zuid-Europese agentschap kwam na het vergelijkende onderzoek tot de volgende conclusies: de doorsnee-coach bij het EK is 56 jaar, heeft een Nederlands paspoort en is 4,5 jaar in functie. 

Met Marco van Basten (Nederland), Guus Hiddink (Rusland) en Leo Beenhakker (Polen) aan het bewind is de inbreng van de Hollandse trainersschool bij het Europees kampioenschap het grootst.

Feitjes
Nog meer feitjes over de bondscoaches: Luis Aragones (Spanje) is met 69 jaar de oudste, op de voet gevolgd door de Duitser Otto Rehhagel. De bondscoach van titelhouder Griekenland is slechts twaalf dagen jonger dan zijn Spaanse collega. 

Ook Karel Bruckner van Tsjechië is met 68 jaar een oudje. Beenhakker (bijna 66) en Hiddink (61) behoren eveneens tot de zestigers, Van Basten (43) maakt duidelijk deel uit van de nieuwe generatie.

De jongste EK-coach is de Kroaat Slaven Bilic (39). De Roemeen Victor Piturca, de Zweed Lars Lagerbäck, de Zwitser Jacob Kuhn en Otto Rehhagel zijn met zeven jaar op rij het langst in functie. De laatste is met zijn sensationele triomf bij het EK in Portugal (2004) de enige bondscoach bij het komende toernooi al kan pronken met een Europese titel op zijn erelijst.