Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

02-06Van Nistelrooij: tijd voor succes

Ruud van Nistelrooij (foto: ProShots.nl)

Ruud van Nistelrooij (foto: ProShots.nl)

Ruud van Nistelrooij heeft het in zich op de komende Europese titelstrijd Johan Cruijff te evenaren (of te achterhalen) op de "eeuwige" topscorerslijst van het Nederlands elftal.

Van Nistelrooij maakte in de afgelopen oefenperiode zijn 31e goal als international. Cruijff maakte er 33. Het moyenne van de legendarische nummer 14 ligt hoger. Cruijff had er 48 interlands voor nodig, Van Nistelrooij speelde er inmiddels 61.

De lijst wordt aangevoerd door Patrick Kluivert, veertig treffers in 79 interland. Dan komt Dennis Bergkamp, met 37.

Jonge ventje
De spits van Madrid was 12 jaar toen hij het Nederlands elftal het kampioenschap van 1988 binnen zag halen. "Heel mooi", noemde hij de wijze waarop Oranje destijds de Europese titel pakte.

Met zijn ouders bezocht hij in Duitsland één wedstrijd; tegen de Ieren in Gelsenkirchen. "In mijn herinnering ging het allemaal vanzelf. Nu ik het terugzag bleek dat toch niet helemaal zo te zijn."

De euforie langs de lijn maakte indruk op Van Nistelrooij. "Het was heel mooi, voor het hele land. Het wordt weer eens tijd voor nog een succes. De mensen verdienen dat."

Ander speltype
Van Nistelrooij zal niet roepen dat Nederland straks in Zwitserland en Oostenrijk wel even de titel pakt. "De namen van destijds waren imponerend. Ik zag de ondertiteling, Van Basten 23 jaar, Gullit 25. En dan fysiek al zo sterk." Wat hem ook opviel: "Geen vleugelspitsen."

Maar toch: "Wie weet hoe men straks op de lichting van nu terugkijkt. In de oefencampagne hebben we soms heel goed gespeeld. Neem die goal in Eindhoven tegen Denemarken. Dat was bijna te goed. Eindelijk kwamen al die trainingsuren er uit. Heel mooi."

De ervaren speler kent ook de valkuilen. "Ik weet dat we nog niet constant genoeg zijn. Hoe wij aan een wedstrijd beginnen is heel prettig. Maar het is ook heel moeilijk negentig minuten vast te houden. Dan moeten we zoeken naar iets anders. Naar meer balans, afwisseling. Op het EK zullen we soms gedwongen zijn wat soberder te spelen."

Behoudend?
Maar heeft Nederland dat in zich, dat behoudende? "Een goede vraag", zegt Van Nistelrooij. "De types die even inzakken, of het aangeven, hebben wij die? Die een wedstrijd kunnen controleren als het 'voetballend' even minder gaat. Ik weet het niet. Misschien moeten we soms wat meer zekerheden inbouwen. Het is een punt van discussie."

Eén ding moet echter voorop staan, vindt Van Nistelrooij. "Laten we vooral op onze intuïtie spelen. De wijze waarop wij met deze spelers zo door een centrum kunnen penetreren, dat zie je zelden op het hoogste niveau. Ik kan mij ook niet herinneren dat we met Oranje zo veel kansen creëerden als we in deze fase doen."

De risico's ziet hij wel. "Wij proberen de hele wedstrijd alles af te jagen, geven alles en de Italianen wachten lekker af. Als onze energie op is slaan ze in de tachtigste minuut toe, de groeten, arriverdeci. Dat moeten we niet hebben."

Affaire
Zelf heeft hij met de WK van Duitsland twee jaar geleden een minder toernooi achter de rug. Uiteindelijk kwam hij er zelfs naast te staan en in de nasleep van die "affaire" verdween Van Nistelrooij enige tijd uit beeld bij Oranje. "Maar ik heb nooit gezegd dat ik nooit meer international wilde zijn."

De situatie is nu anders. "Ik ben rustiger dan twee jaar geleden. Bij Manchester United maakte ik destijds een 'klote' periode door. Dat moet je op zo'n moment niet hebben. Ik probeerde dat alles te negeren, maar dat lukt nooit helemaal. Toen kwam dat conflict met Marco van Basten er nog bij. Tja. Ik zit nu beter in mijn vel. Ik geloof er in."