Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

04-06Europa's Mooiste - deel 7

Platini redt EK van ondergang
Door Bert Schabbink

Het internationale voetbal verkeert begin jaren '80 in een diepe crisis. Net als de Europese economie trouwens. België en Italië hebben te maken met de gevolgen van een omkoopschandaal en vooral Engelse hooligans zorgen voor overlast. Het EK van 1980 en het WK van 1982 staan vooral in het teken van defensief, saai voetbal. Toeschouwersaantallen lopen bijna overal terug en andere sporten, zoals bijvoorbeeld tennis, steken voetbal qua populariteit naar de kroon. 

Fris en aanvallend
Ook in Frankrijk is veel mis. Stadions rotten weg en de Franse clubs spelen internationaal geen rol van betekenis. Wel beschikken de Fransen over een nationaal elftal dat opvalt door fris en aanvallend spel. Tijdens het WK van 1982 werden de Fransen pas gestuit in de halve finale. De UEFA besluit het EK van 1984 toe te wijzen aan de Fransen, die onder aanvoering van Michel Platini meteen favoriet zijn. Qua structuur grijpen de Fransen de kans met beide handen aan: stadions worden vernieuwd en in Nantes wordt zelfs een nieuwe voetbaltempel neergezet. Ook qua toernooiopzet verandert er iets wezenlijks: na het debacle van 1980 worden er nu halve finales in het programma opgenomen. 

Italië sneuvelt
De kwalificatiereeks levert drie voorname slachtoffers op. De belangrijkste is wereldkampioen Italië. De Italianen eindigen zelfs als voorlaatste in groep 5 en laten alleen Cyprus achter zich. Roemenië is de verrassende winnaar in die groep. Ook Engeland sneuvelt. Hoewel de Engelsen met Liverpool en Aston Villa in 1981, '82 en '84 de Europa Cup 1 winnen, stuiten ze in de groep op Denemarken. De Denen leggen de basis voor EK-kwalificatie door op Wembley met 1-0 te winnen door een rake penalty van routinier Allan Simonsen. En Oranje ontbreekt na het WK van 1982 ook op het EK. 

12-1
Nederland is ingedeeld in groep 7 en in die groep speelt Malta een ongewilde hoofdrol. De Maltezers hebben nog een straf tegoed uit de voorgaande WK-kwalificatie en moeten twee thuiswedstrijden op buitenlandse bodem spelen. Zo kan het gebeuren dat een nieuw Maltees toeschouwersrecord wordt gevestigd als 17.000 mensen in Aken komen kijken naar Malta – Nederland, eindstand 0-6. Gekker wordt het als beide groepsfavorieten Nederland en Spanje de laatste wedstrijd tegen Malta moeten spelen. Nederland doet in Rotterdam wat het moet doen en wint met 5-0. Spanje moet nu drie dagen later met reuzecijfers winnen om zich te kwalificeren. Bij rust leidt Spanje met 3-1 en is er niets aan de hand voor Oranje. Maar nu rust ontwikkelt zich één van de meest 'verdachte' wedstrijden uit de EK-geschiedenis.   Veertien minuten voor tijd heeft Spanje nog altijd drie doelpunten nodig. Malta-speler Degiorgio krijgt rood en dan lukt het Spanje om de benodigde 12-1 op het scorebord te krijgen. Nog altijd wordt keeper John Bonello achtervolgd met die uitslag en twee jaar geleden duikt de Maltese keeper ineens op in een Spaanse bieradvertentie, nota bene van Amstel, die herinnert aan die historische uitslag.

Beenbreuk
Het EK wordt gespeeld in maar liefst zeven stadions. Het moet een EK van en voor het volk worden. Met natuurlijk een hoofdrol voor de Fransen. De eerste tegenstander is Denemarken. De Denen zijn niet bepaald vol zelfvertrouwen na de 6-0 nederlaag tegen Oranje in de laatste oefenwedstrijd. Maar ze houden lang stand, zelfs als vedette Allan Simonsen met een beenbreuk van het veld moet na een tackle van Yvon Le Roux. Twaalf minuten voor tijd breekt Michel Platini de ban. Zijn treffer is de opmaat voor een 'Frans' toernooi. België moet eraan geloven met 5-0 en Joegoslavië met 3-2. In beide wedstrijden scoort Platini drie keer, waardoor zijn teller na de groepswedstrijden al op zeven staat. De Denen herstellen zich van de nederlaag tegen Frankrijk en gaan als nummer twee naar de halve finale.

Opwindend Portugal
In de andere poule zorgt EK-nieuwkomer Portugal voor opwinding. De Portugezen zijn zonder kwalificatienederlaag naar Frankrijk gekomen. Nadat Duitsland en Spanje op gelijke spelen zijn gehouden mogen de Portugezen na de overwinning tegen Roemenië door naar de halve finale. Spanje doet dat als groepswinnaar en dat komt weer door een overwinning op West-Duitsland. Na drie finaleplaatsen op rij, zijn de Duitsers nu dus vroegtijdig uitgeschakeld.

Thrillers
De beide halve finales draaien uit op thrillers. Frankrijk en Portugal maken er een show van. Michel Platini en Fernando Chalana zijn aan beide kanten de regisseurs. In de allerlaatste minuut van de verlenging brengt Platini zijn land in extase door de winnende 3-2 binnen te schieten. Denemarken en Spanje houden het ook na verlenging op 1-1. Preben Elkjaer Larsen is de enige die mist in de strafschoppenserie en daardoor neemt gastland Frankrijk het in de finale op tegen Spanje.

Heroïsche duels
Was de Spaanse doelman Arconada in de halve finale nog de held, in de finale gaat het faliekant fout. Een vrije trap van Platini lijkt in zijn handen te verdwijnen, maar in plaats daarvan schiet de bal door in het doel. Die fout komt Spanje niet meer te boven en via een schitterend doelpunt van Bruno Bellone wordt het ook nog 2-0. Het internationale voetbal mag Frankrijk en Michel Platini dankbaar zijn. Het EK is een doorslaand succes geworden met volle tribunes en enkele heroïsche duels. En daar had niemand op gerekend toen het toernooi werd toegekend aan de Fransen. Sterker nog, er waren zelfs geluiden om het eindtoernooi af te schaffen en te vervangen door een finale met een thuis- en uitwedstrijd. Platini heeft met zijn negen doelpunten, nog altijd een toernooirecord, het EK van de ondergang gered.