Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

07-06Tsjechië bezorgt Zwitsers EK-kater

Vaclav Sverkos (foto: ANP)

Vaclav Sverkos (foto: ANP)

Zwitserland-Tsjechië 0-1
0-1 Vaclav Sverkos (56.)

De openingswedstrijd van het EK voetbal voor mede-organisator Zwitserland geëindigd in een deceptie: een onverdiende 1-0 nederlaag tegen Tsjechië. Bovendien verloor het halverwege het duel aanvoerder Alexander Frei.

Het betere spel kwam voor rust van de Zwitsers. De 'thuisploeg' had het minste last van zenuwen en zorgde voor meer dreiging dan Tsjechië, dat moeite had om de vaak geïsoleerd staande spits Jan Koller te bereiken. Defensief kwam de ploeg van bondscoach Karel Brückner niet in problemen.

Maar Tsjechië was geen schim van het elftal dat vier jaar geleden in Portugal verraste met fris en aanvallend voetbal en destijds in de halve finale strandde tegen de latere winnaar Griekenland. Zonder de spelbepalers Pavel Nedved (gestopt als international) en Tomas Rosicky (geblesseerd) oogden de Tsjechen aanvallend onmachtig.

Frei
De gevaarlijkste Zwitser was Frei. Hij stelde met een paar schoten doelman Petr Cech enkele keren op de proef. Vlak voor de rust viel de aanvaller echter uit na een lichte overtreding van Zdenek Grygera. In tranen zocht de Zwitserse aanvoerder de kleedkamer op.

Zwitserland bleek niet aangeslagen door het wegvallen van Frei. De roodhemden begonnen de tweede helft met een offensief, maar meer dan een lastig dwarrelschot van Luduvic Magnin leverde dat niet op.

Bij Tsjechië werd Koller vervangen door Vaclav Sverkos, maar tot beter spel leidde dat niet, want Zwitserland hield het initiatief. Toch waren het de Tsjechen die scoorden. Een Zwitserse counter werd onderbroken en met een gelukje kwam de bal bij Sverkos, die de hoek maar hoefde uit te zoeken.

De dappere Zwitsers gingen driftig op zoek naar de 1-1 en even wankelden de Tsjechen, die geluk hadden dat een handsbal van Tomás Ujfalusi niet tot een strafschop leidde. Invaller Johan Vonlanthen was dicht bij de gelijkmaker, maar de oud-PSV'er trof de lat. Verder lieten de Tsjechen het niet komen.

Geluk
Beide bondscoaches waren het na afloop over één ding eens: Tsjechië had in Basel over geluk niets te klagen. "Geluk hoort erbij in het voetbal", vond Brückner. "Onze nederlaag is onverdiend", concludeerde zijn Zwitserse collega Jakob Kuhn, de speelwijze van zijn ploeg prees. "Ik denk dat we het stadion na onze prestatie met opgeheven kunnen verlaten."

Kuhn hield er bovendien de moed in voor het vervolg van het toernooi. "We moeten deze nederlaag van ons afzetten. Vier jaar geleden begon Portugal ook met een nederlaag en die hebben toen de finale gehaald."

Brückner keek ook al verder vooruit: "We hebben vandaag vooral een tactische wedstrijd gespeeld, defensief, want bij een nederlaag hadden we nog maar weinig kans gehad om de volgende ronde te halen. We moeten de volgende wedstrijd wel moediger spelen."07-06Tsjechië bezorgt Zwitsers EK-kater

Stadion:  , Bezoekers:  , Scheidsrechter: 

Statistieken

0 Score 0
0 % Balbezit 0 %
0 Schoten op doel 0
0 Schoten naast 0
0 Buitenspel 0
0 Overtredingen 0
0 Vrije trappen 0
0 Corners 0
0 Gele kaarten 0
0 Rode kaarten 0
6 Reddingen keeper 2

Opstelling

Doelpunt ikoon Strafschop ikoon Gele kaaart ikoon
Eigen doelpunt ikoon Strafschop mis ikoon Rood (2x geel) ikoon
Speler in ikoon Rode kaaart ikoon
Speler uit ikoon