Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

07-06Favoriet Portugal opent met overwinning

Pepe (foto: ANP)

Pepe (foto: ANP)

Lees ook

Portugal-Turkije 2-0
1-0 Pepe (61.)
2-0 Raul Meireles (93.)

Portugal, een van de toernooifavorieten, is het EK begonnen met een 2-0 zege op Turkije. Pepe opende na een uur voetbal de score in het duel in groep A, waarin eerder op de dag Tsjechië aan de wedstrijd tegen gastland Zwitserland drie punten overhield. Pas in de slotminuut slaagde Raul Meireles het overwicht van de Portugezen verder tot uiting te brengen.

Het stug verdedigende en op counters loerende Turkije hield voor de rust de ruimtes klein, waardoor het betere Portugal nauwelijks uitgespeelde kansen kreeg en standaardsituaties nodig had om gevaar te stichten in de Turkse verdediging.

Vingertoppen
Zo zag Simão een vrije trap net over zeilen en belandde een vrije trap van Cristiano Ronaldo via de vingertoppen van doelman Volkan tegen de binnenkant van de paal. Pepe kopte de bal uit een hoekschop van Simão wel binnen, maar hij deed dat in buitenspelpositie.

Kort na de pauze stond de paal bij een inzet van Nuno Gomes voor de tweede keer Portugees succes in de weg. De druk van Portugal nam echter verder toe en nadat bij een van de spaarzame Turkse counters een schot van Emre Asik net over het doel van Ricardo was gevlogen, tekende Pepe na een oogstrelende combinatie met Nuno Gomes voor de dikverdiende openingstreffer.  
                                        
Ronaldo bediende kort daarna Nuno Gomes vanaf de linkervleugel, maar ditmaal was het de lat die voorkwam dat zijn kopbal tot doelpunt werd gepromoveerd. Turkije zette, met Semih Sentürk als extra aanvaller, aan voor een slotoffensief, maar tevergeefs. In de extra tijd gaf invaller Meireles de Portugese overwinning extra cachet.

Verzorgd voetbal
Bondscoach Luiz Felipe Scolari van Portugal toonde zich na afloop van de geslaagde EK-opening van zijn team opgelucht en blij. "Een toernooi met een zege beginnen, is altijd belangrijk", benadrukte hij na de winst op Turkije. "Met drie groepsduels is dat de helft van het benodigde puntentotaal. Iedereen weet dat je met zes punten verder gaat."

Scolari, die zes spelers uit de verloren EK-finale in 2004 in zijn elftal liet starten, was tevreden over het spel van zijn team. "Ik vond mijn ploeg goed. We hebben mooi, technisch verzorgd voetbal laten zien."

Uitblinker Pepe, spelend voor Real Madrid, hielp zijn ploeg over het dode punt heen. De verdediger zag eerst een treffer afgekeurd maar bracht de Portugezen na een uur alsnog aan de leiding. "Een belangrijke treffer voor mij. Ik heb het team geholpen. Mooier kan niet."

De Turkse bondscoach Fatih Terim sprak van een zware avond. "De eerste treffer was het breekpunt", vond hij. "Nu wordt de wedstrijd van woensdagavond tegen Zwitserland nog belangrijker dan hij al was. We zullen vol op de aanval moeten spelen."

07-06Favoriet Portugal opent met overwinning

Stadion:  , Bezoekers:  , Scheidsrechter: 

Statistieken

0 Score 0
0 % Balbezit 0 %
0 Schoten op doel 0
0 Schoten naast 0
0 Buitenspel 0
0 Overtredingen 0
0 Vrije trappen 0
0 Corners 0
0 Gele kaarten 0
0 Rode kaarten 0
6 Reddingen keeper 2

Opstelling

Doelpunt ikoon Strafschop ikoon Gele kaaart ikoon
Eigen doelpunt ikoon Strafschop mis ikoon Rood (2x geel) ikoon
Speler in ikoon Rode kaaart ikoon
Speler uit ikoon