Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

08-06Snelle strafschop helpt Kroatië aan zege

Kroatie's Luka Modric (r) scoort de 0-1 tegen Oostenrijk uit een strafschop (foto: EPA)

Kroatie's Luka Modric (r) scoort de 0-1 tegen Oostenrijk uit een strafschop (foto: EPA)

Lees ook

Oostenrijk-Kroatië 0-1
0-1 Luka Modric (4., strafschop)

Na Zwitserland heeft ook Oostenrijk, de andere gastheer van Euro 2008, zijn openinsgwedstrijd verloren. Kroatië had aan een benutte strafschop - al snel maar terecht gegeven door scheidsrechter Pieter Vink - genoeg om de volle buit te pakken in Wenen.

Al na drie minuten werd Ivica Olic binnen de zestien onderuitgehaald door René Aufhauser, waarna de Nederlandse arbiter resoluut naar de strafschopstip wees. Luka Modric, de ster in wording die na het toernooi naar Tottenham Hotspur verhuist, schoot laag en door het midden binnen.

Het nerveus gestarte Oostenrijk had het eerste halfuur niets in te brengen, maar het lukte de Kroaten maar niet om het overwicht om te zetten in grote kansen. De thuisploeg, die het aan de mildheid van Vink te danken had dat Emanuel Pogatetz niet met tweemaal geel voortijdig naar kleedkamer hoefde, kon overeind krabbelen en was zelfs dicht bij de 1-1 via een kopbal van Joachim Standfest, maar zijn inzet verdween naast het doel.

Oudste
Na de rust was er helemaal niets meer over van het goede spel dat Kroatië in eerste instantie op de mat legde en zocht Oostenrijk - zonder finesse, maar hartstochtelijk - naar de gelijkmaker.

Zelfs veteraan Ivica Vastic, opmerkelijk genoeg in Kroatië geboren en met zijn 38 jaar de oudste speler van het toernooi, werd van de bank gehaald en hij had met een knappe kopbal van ver bijna succes. De Kroatische keeper Stipe Pletikosa schutterde, maar wist wel een goal te verijdelen.

In de slotfase gooide Oostenrijk, de nummer 92 van de wereldranglijst en daarmee de laagst geklasseerde EK-deelnemer, er nog een flinke schep bovenop. Verder dan een kopbal van Kienast (voorlangs) kwam het evenwel niet, waardoor de sympathie van de Oostenrijkse én neutrale supporters het enige was dat restte.

Blij met de punten
Voor de Kroatische bondscoach Slaven Bilic telde na de 1-0 overwinning op Oostenrijk maar één ding: "We zijn blij met de punten. Zo'n eerste wedstrijd is altijd lastig."

Dat Kroatië een uur lang weinig tot niets in te brengen had gehad tegen Oostenrijk, dat op de wereldranglijst 77 plaatsen lager bivakkeert, deerde hem niet. "Ik ben niet helemaal tevreden over de tweede helft, maar ook toen hadden we een paar veelbelovende counters."

De Oostenrijkse back Martin Stranzl troostte zich met de goede tweede helft van zijn ploeg. "We hebben goed gespeeld, maar hadden weinig geluk. Zij kregen een strafschop, wij niet. Dat is voetbal. Daarom is de nederlaag ook niet zo bitter."

Bondscoach Josef Hickersberger gaf zijn Oostenrijkse spelers een compliment: "Het team heeft met veel passie gespeeld en verdiende meer dan een nederlaag. We gaan ons nu maar richten op Duitsland en Polen."

08-06Snelle strafschop helpt Kroatië aan zege

Stadion:  , Bezoekers:  , Scheidsrechter: 

Statistieken

0 Score 0
0 % Balbezit 0 %
0 Schoten op doel 0
0 Schoten naast 0
0 Buitenspel 0
0 Overtredingen 0
0 Vrije trappen 0
0 Corners 0
0 Gele kaarten 0
0 Rode kaarten 0
6 Reddingen keeper 2

Opstelling

Doelpunt ikoon Strafschop ikoon Gele kaaart ikoon
Eigen doelpunt ikoon Strafschop mis ikoon Rood (2x geel) ikoon
Speler in ikoon Rode kaaart ikoon
Speler uit ikoon