Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

09-06Complete Oranje-invasie in Bern

Ruim 30.000 Nederlandse voetbalsupporters hebben zich in het centrum van Bern verzameld. De Bundesplatz, waar de supportersvereniging een groot feest organiseert, staat nagenoeg vol. Ook alle bijbehorende zijstraten zijn in bezit genomen door Oranjefans.

"Ik denk dat onze voorspelling van ruim 30.000 supporters wel is uitgekomen", zegt politiewoordvoerder Henk Groenevelt. Lloyd Vandenberg, voorzitter van de supportersvereniging, denkt zelfs dat het geschatte aantal is overtroffen. "Alle pleinen en straten staan vol met Nederlandse supporters. Veel meer mensen kunnen er niet bij."

Samen feesten
De Italiaanse voetbalsupporters hebben de weg naar het Oranjeplein in Bern gevonden. Samen met de Nederlandse voetbalfans dansen ze op de Hollandse hits. 

De sfeer op de Bundesplatz, waar zich inmiddels bijna 10.000 supporters hebben verzameld, is gemoedelijk. Supporters hebben een toegangspas nodig om toegang tot het plein te krijgen. De controle verloopt soepel en snel.

De inwoners van Bern vermaken zich prima. Met een broodje en een kopje koffie op het terras genieten ze van de luidruchtige Oranjesupporters: een tiener met een klomp op zijn hoofd, een oudere man met een pruik van Ruud Gullit en allerlei mensen met een zogenoemd 'brulshirt' aan. Ook in Zwitserland hebben de Nederlanders zich weer op de meest bizarre manieren verkleed.

Dure kaarten
Supporters moeten nog steeds veel geld neertellen om op de zwarte markt een kaartje voor de wedstrijd tussen het Nederlands elftal en Italië te bemachtigen. Rond het middaguur lag de prijs in Bern al op 1500 euro.

"Normaal willen de prijzen later op de dag nog wel eens zakken", zegt woordvoerder Rogier van der Heijden van het kaartenbureau Ticket Unlimited. "Maar dat is nu niet het geval. Ik denk dat de prijs nog wel eens tot 3000 euro kan oplopen."

"Sommige kaartenhandelaren kunnen hun afspraken namelijk niet waarmaken. Daardoor zijn er vliegtuigen onderweg met mensen die al hebben betaald maar nog geen kaarten hebben. Dat drijft de prijs alleen maar op. Daarbij hebben ook Italianen heel veel geld voor een ticket over. Ook daar worden de kaarten niet goedkoper van."