Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

09-06Oranje speelt wereldkampioen zoek

Nederland-Italië 3-0
1-0 Ruud van Nistelrooij (26.)
2-0 Wesley Sneijder (31.)
3-0 Giovanni van Bronckhorst (79.)

Het Nederlands elftal heeft op het EK een even onverwachte als fraaie zege geboekt op wereldkampioen Italië: 3-0. Met name in het eerste bedrijf toonde Oranje zich heer en meester in het Stade de Suisse Wankdorf in Bern, waar Ruud van Nistelrooij en Wesley Sneijder voor een 2-0 ruststand zorgden en Van Nistelrooij een beste kans op een derde treffer miste.

Na rust drong Italië hevig aan, maar Nederland hield stand en deelde tien minuten voor tijd de knock-out uit via een rake kopbal van Giovanni van Bronckhorst.

Magnifiek
Het niveau dat een magnifiek spelend Oranje voor rust haalde, was ongekend hoog en viel Italië koud op het dak. Van Nistelrooij had na een kwartier al een penalty kunnen krijgen. De spits bleef sportief op de been, maar kon geen schade meer aanrichten.

Even later was het wel raak. Een schot van Sneijder werd door Van Nistelrooij in buitenspelpositie binnengewerkt. Het arbitrale trio had echter knap gezien dat de buiten het veld liggende Christian Panucci de inzet tot een legaal doelpunt had gepromoveerd. Een verdediger kan namelijk een aanvaller van de tegenpartij niet in buitenspelpositie brengen door zich terug te trekken achter zijn eigen doellijn, wist ook de uitstekend leidende arbiter Peter Fröjdfeldt.

Het tweede doelpunt leidde niet tot discussie en toonde de klasse die Oranje herbergt. Van Bronckhorst haalde de bal van de lijn, raasde naar voren, kreeg de bal terug en legde 'm panklaar op het hoofd van Dirk Kuijt. De Katwijker bediende koppend Sneijder, die de bal feilloos langs Buffon tikte.

Pal voor rust had Van Nistelrooij zelfs de 3-0 kunnen scoren. Hij mocht, na een prachtige pass van Van der Vaart, alleen op het doel aflopen. Een stiftje had een doelpunt opgeleverd, maar de spits van Real Madrid koos voor een bal in de verre hoek, waar Buffon nog net redding bracht. 

Sloop
Italië leek rijp voor de sloop, maar na rust knokten de Azzurri zich langzaam maar zeker terug in de wedstrijd. Nederland liet zich niet gemakkelijk vastzetten, maar het inbrengen van Alessandro del Piero gaf Italië iets meer dreiging. Tussen de 70ste en 80ste minuut was het zelfs even billen knijpen. De vooraf zo gevreesde Luca Toni schoot echter in kansrijke positie over en Edwin van der Sar stond paraat op een vlammend schot van Fabio Grosso.

Een puik gekeerde vrije trap van Andrea Pirlo leidde zelfs de 3-0 in. Van Bronckhorst ging weer aan de haal en passte de bal weer op Kuijt. Die scoorde niet, maar hij kreeg de bal wel op het hoofd van Van Bronckhorst en de uitblinker faalde niet. Italië was kapot gespeeld en had geluk dat de invallers Ibrahim Afellay, die met een subliem schot de lat trof, en Van Persie niet de 4-0 maakten.

Desondanks: nooit eerder verloren de Azzurri met zulke ruime cijfers op een EK-toernooi. De 0-2 in 1988 tegen de Sovjet-Unie was de grootste zeperd tot nu toe. En op het WK-toneel verloor Italië slechts twee keer met meer dan twee goals verschil: in 1954 (1-4 tegen Zwitserland) en in 1970 (1-4 tegen Brazilië). 09-06Oranje speelt wereldkampioen zoek

Stadion:  , Bezoekers:  , Scheidsrechter: 

Statistieken

0 Score 0
0 % Balbezit 0 %
0 Schoten op doel 0
0 Schoten naast 0
0 Buitenspel 0
0 Overtredingen 0
0 Vrije trappen 0
0 Corners 0
0 Gele kaarten 0
0 Rode kaarten 0
6 Reddingen keeper 2

Opstelling

Doelpunt ikoon Strafschop ikoon Gele kaart ikoon
Eigen doelpunt ikoon Strafschop mis ikoon Rood (2x geel) ikoon
Speler in ikoon Rode kaart ikoon
Speler uit ikoon