Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

09-06Sneijder de beste, records Van der Sar

Een speciale commissie van de UEFA heeft na afloop van de EK-wedstrijd tussen het Nederlands elftal en
Italië Wesley Sneijder als man van de wedstrijd verkozen.

De aanvallende middenvelder van Oranje, dat met een knappe 3-0 zege van het veld stapte, koppelde een uitstekend optreden aan de tweede treffer van het Nederlands elftal. De jarige job - hij vierde zijn 24ste verjaardag - gaf ook de beslissende voorzet bij het eerste doelpunt van Ruud van Nistelrooij.

"We hebben nog niets, we mogen niet verslappen," relativeerde Sneijder de opzienbarende overwinning in de openingswedstrijd van Oranje op het EK. "We hebben voor dit toernooi al tegen elkaar gezegd wat onze doelen zijn. We willen de finale halen en die finale winnen. Natuurlijk gaan we zo best even uit ons dak, want dit moet je vieren, maar als we verslappen, halen we de finale zeker niet."

De 2-0 kwam volgens afronder Sneijder voort uit "een counter uit het boekje. Van Bronckhorst haalde een bal van de lijn, ging vervolgens diep, gaf een goede voorzet en Kuijt legt hem breed. Deze goal blijft nog wel even in mijn geheugen."

SMS'je
Marco van Basten kreeg in de aanloop naar het duel met Italië een sms'je van zijn dochter met de Cruijff-tekst: Je kunt niet winnen van Italianen, maar wel van ze verliezen. "Wij hebben bewezen dat dat niet helemaal klopt", lachte de bondscoach. "Dit was een uitslag om van te dromen."

"Je kunt er niet één opnoemen die geen goede wedstrijd heeft gespeeld. Het is ook niet juist om namen van uitblinkers te noemen", aldus Van Basten. "Het voetbal moest van de linkerkant vandaan komen en dat lukte omdat vooral Engelaar controlerend de boel op orde hield en Van Bronckhorst Camoranesi druk bezighield. Dit is een fantastische teamprestatie."

"Ik ben trots op mijn ploeg", ging Van Basten verder. "Dit is een historisch zege. We hebben niet alleen drie keer gescoord, maar we speelden ook fantastisch. We waren Italië gewoon voetballend de baas. Daar mag je heel tevreden over zijn. Als we zo blijven voetballen, kan het een fantastisch toernooi worden."

Nigel de Jong had de voorkeur gekregen boven Demy de Zeeuw omdat hij fysiek meer in te brengen heeft. "Dat is ook gebleken", vond de keuzeheer. "Dirk Kuijt had niet gespeeld als Arjen Robben fit was
geweest. Maar ook Kuijt heeft het fantastisch gedaan."

Genot
Volgens Ruud van Nistelrooij, de maker van het eerste doelpunt, was Nederland er helemaal klaar voor. "Deze wedstrijd hadden we vrijdag al kunnen spelen. We begonnen vanavond heel goed. We hielden ze ver van het doel en tussen de linies maakten we het verschil met Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart als motoren. Het was echt een genot om in zo'n ploeg te spelen."

Donadoni
Roberto Donadoni, de bondscoach van Italië, wist nauwelijks hoe hij op het verlies moest reageren. "We hebben op redelijk naïeve wijze doelpunten tegen gekregen. We moeten de nederlaag accepteren en vooruitdenken. We hebben nog twee duels in de poule. Laten we ons concentreren op de wedstrijd tegen Roemenië. Dat is nu een sleutelduel."

"Nederland heeft me niet echt verrast. Ik wist dat die ploeg fantastisch kan voetballen. Zeker als op een avond alles lijkt te lukken. Sommige spelers van het Nederlands elftal speelden geweldig. We hebben van een heel goede ploeg verloren, ook omdat we zelf fouten hebben gemaakt. Dat moet beter tegen Roemenië."

Drie records
Edwin van der Sar kon weer drie records aan zijn imposante erelijst toegevoegen. De recordinternational (126 interlands inmiddels) speelde tegen Italië zijn veertiende wedstrijd op een EK. Dat is een duel meer dan Dennis Bergkamp en Phillip Cocu.

De doelman speelde in het Zwitserse Bern bovendien zijn 25ste wedstrijd op een eindronde. Hij evenaarde met dit totaal Bergkamp, die in het verleden ook 25 keer op een WK of EK in actie kwam.

Voor Van der Sar is dit zijn zesde grote eindronde. Daarmee komt hij op gelijke hoogte met zijn voormalige ploeggenoot Aron Winter. Van der Sar was weliswaar ook mee naar het WK 1994 in de Verenigde Staten, maar kwam tijdens dat toernooi niet in actie. Ed de Goey was destijds eerste keus.