Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

11-06Politie verwacht 50.000 Oranje-fans

Oranje-fans (foto: ProShots.nl)

Oranje-fans (foto: ProShots.nl)

Lees ook

De Nederlandse politie verwacht vrijdag rond de EK-wedstrijd van Nederland tegen Frankrijk tussen de 40.000 en 50.000 Oranjefans in Bern. 

"Het precieze aantal zal voor een belangrijk deel afhangen van het weer", zegt delegatieleider Henk Groenevelt van het politieteam in Zwitserland. "Bij mooi weer verwachten we maximaal 50.000 Nederlandse supporters."

Afgelopen maandag bevolkten ruim 30.000 Oranje-fans de straten van de Zwitserse hoofdstad. 

Extra scherm

De supportersvereniging Oranje heeft van de autoriteiten in Bern toestemming gekregen voor het plaatsen van een derde videoscherm in het stadscentrum. Op die manier hoopt de supportersvereniging de Oranjefans vrijdag voor de EK-wedstrijd tegen Frankrijk beter over de stad te verspreiden.

"Om de fans vrijdag kwijt te kunnen, hebben we meer ruimte nodig. Met het plaatsen van een derde scherm lossen we dat op", licht voorzitter Lloyd Vandenberg toe. Waar het extra scherm geplaatst wordt, is nog niet bekend. "Dat bepalen we donderdag. Het moet een plein of een plek zijn waar ongeveer 10.000 mensen naar de wedstrijd kunnen kijken."

Het grootste videoscherm staat op de Bundesplatz, midden in het centrum van Bern. Daar kunnen ongeveer 17.000 mensen terecht. Het andere scherm staat op de Waisenhausplatz, dat plaats biedt aan ongeveer 14.000 fans.

Met een derde scherm voor ongeveer 10.000 supporters heeft iedereen volgens Vandenberg een goede plek om te kijken.

Oranje Camping
De Oranjecamping in Interlaken ontvangt vandaag de meeste nieuwe gasten voor de wedstrijd tegen Frankrijk van vrijdag. "In totaal arriveren vandaag ongeveer achthonderd Nederlanders", zegt organisator Jokko de Wit. "Donderdag verwachten we de laatste zevenhonderd mensen."

De camping is de dagen rond de tweede groepswedstrijd van Oranje op het Europees kampioenschap uitverkocht. In totaal is er plaats voor 2500 supporters. Tegen Italië stonden ongeveer 2300 Oranjefans op de overnachtings- en feestplaats. 

Van die groep hadden zevenhonderd mensen ook een plaats gereserveerd voor de wedstrijd tegen Frankrijk. Gisteren arriveerden al de eerste driehonderd nieuwe gasten.