Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

11-06Turken dompelen Zwitsers in rouw

Gelson Fernandes (l) in duel met Arda Turan (foto: ANP)

Gelson Fernandes (l) in duel met Arda Turan (foto: ANP)

Zwitserland is op het eigen EK al na twee duels uitgeschakeld. Turkije velde in extremis het vonnis (2-1), zodat het zelf nog mag hopen op de tweede ronde.

De slechte toestand van het veld - het regende vrijwel de gehele eerste helft - maakte goed spel onmogelijk, maar het duel was het aanzien meer dan waard. Turkije was dicht bij 1-0 toen de Zwitserse doelman de bal op het hoofd van Tümer Metin bokste. De paal bracht nog net redding.

Zwitserland opende echter verdiend de score. Een harde voorzet van Gökhan Inler bleef recht voor het Turkse doel in een plas liggen, waarna Hakan Yakin de bal binnen kon tikken. Even later had de Zwitser met Turkse roots 2-0 moeten maken, maar dit keer miste hij voor open doel.

Rouw
Na rust moest Turkije met de billen bloot en met de entree van Semih Sentürk ging het ineens lopen. Na een uur spelen nam de invaller ook de gelijkmaker voor zijn rekening. Zijn kopbal was erg hard, maar doelman Diego Benaglio zag er niet goed uit.

Omdat beide ploegen weinig opschieten met een punt was ook de slotfase zeer boeiend. Turkije had het beste van het spel, maar Zwitserland kreeg de grootste kans. Na een mooi, maar gekeerd, schot van Johan Vonlanthen wist Yakin de rebound er net niet in te frommelen.

Ver in de extra tijd dompelde Arda Turan de Zwitsers echter alsnog in diepe rouw. Via een verdedigend been schoot hij de bal het doel in.

Kans
Voor Hamit Altintop was het duidelijk. "Ik denk dat we verdiend hebben gewonnen", zei de speler van Bayern München, die in het nationale elftal tegen zijn zin rechtsachter staat. "Hierdoor houden we kans ons te kwalificeren. De Zwitsers stonden zwaar onder druk, zelfs toen ze de score hadden geopend, wat voor ons toch wel een schok was. De laatste groepswedstrijd tegen Tsjechië is nu een finale. Maar daar hebben we al ervaring mee, in de voorronde van EURO 2008 tegen Noorwegen en Bosnië-Herzegovina. Ik denk dat we het beter gaan doen dan de Tsjechen".

Voortbestaan
De Zwitserse coach Kuhn was terneergeslagen na de uitschakeling van zijn land. "Dit is een heel, heel grote teleurstelling", stamelde Kuhn. "Dit doet pijn. Je hoopt op zo veel en dan vlieg je eruit. Het was niet genoeg."

"We hebben onvoldoende geprofiteerd van onze kansen. Maar ik kan het team niets verwijten, de jongens hebben alles gedaan wat ze konden. We hadden net te weinig geluk", vatte de 64-jarige coach de wedstrijd samen. Om vervolgens weer snel te relativeren: "Gelukkig zal het voortbestaan van Zwitserland door deze uitschakeling niet in gevaar komen."11-06Turken dompelen Zwitsers in rouw

Stadion:  , Bezoekers:  , Scheidsrechter: 

Statistieken

0 Score 0
0 % Balbezit 0 %
0 Schoten op doel 0
0 Schoten naast 0
0 Buitenspel 0
0 Overtredingen 0
0 Vrije trappen 0
0 Corners 0
0 Gele kaarten 0
0 Rode kaarten 0
6 Reddingen keeper 2

Opstelling

Doelpunt ikoon Strafschop ikoon Gele kaart ikoon
Eigen doelpunt ikoon Strafschop mis ikoon Rood (2x geel) ikoon
Speler in ikoon Rode kaart ikoon
Speler uit ikoon