Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

12-06Oranje is hot

Veel pers bij de persconferentie van het Nederlands elftal (foto: ProShots.nl)

Veel pers bij de persconferentie van het Nederlands elftal (foto: ProShots.nl)

Het Nederlands elftal heeft met het wervelende optreden tegen Italië de belangstelling van de internationale media getrokken. Meer dan 150 journalisten en 26 cameraploegen arriveerden donderdagmiddag bij het olympisch museum van Lausanne voor een persconferentie met Marco van Basten.

Het is bijna één uur als de bondscoach van het Nederlands elftal samen met aanvoerder Edwin van der Sar achter een tafeltje gaat zitten. Hij kijkt vanaf het podium een enorme zaal in en laat zich net als zijn doelman verrassen door de meest uiteenlopende vragen.

Succesvol Oranje?
"Marco, is er weer een nieuw groot en succesvol Nederlands elftal opgestaan?" wil een Duitser weten. "Ik denk dat je dit nu niet kan zeggen", antwoordt de bondscoach van Oranje. "We hebben goed gespeeld tegen Italië, maar ik wil nog maar eens benadrukken dat het toernooi meer dan een wedstrijd telt. Laten we beide benen dus maar op de grond houden."

"Edwin van der Sar, wat vind je er van dat Scolari de nieuwe coach van Chelsea wordt?" vraagt een Engelsman wiens nationale ploeg op het EK ontbreekt. "Volgens mij is hij wel een goede trainer", voorziet de doelman van Manchester United de Brit van tekst.

Luxeprobleem
"Geeft u spelers in de derde wedstrijd op het EK rust als Nederland van Frankrijk wint?" wil een Roemeen weten. "Dat zou pas een luxeprobleem zijn", zegt Van Basten. "Wat denkt u van een finale tussen Portugal en Nederland?" vraagt een Portugees. "Zo ver is het toch nog niet", reageert Van Basten.

Bijna een kwartier en vele vragen later mag Van Basten de zaal verlaten. Verrast over de enorme belangstelling is hij naar eigen zeggen niet. "Volgens mij hebben we tegen Italië namelijk wel aardig gespeeld", lacht hij. Een meisje uit Korea struikelt op de trap als ze naar de redactie belt. "Robben kan spelen", zegt ze door de telefoon. Van Basten lacht en verlaat onder bewaking het museum.

Even verderop tiert en vloekt een Schot. "Ik heb vijf uur in de auto gezeten. En nog heb ik Van der Sar niets over zijn trainer Ferguson mogen vragen", schreeuwt hij. "Dat is pas zonde van je tijd", stelt Van der Sar droogjes.