Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

13-06Bern kleurt wederom Oranje

Het aantal Nederlandse voetbalfans in het centrum van Bern loopt snel op. Volgens berekeningen van de autoriteiten waren er omstreeks twee uur al meer dan 30.000 Oranjesupporters op de verschillende pleinen in de Zwitserse stad.

Naar verwachting stijgt het aantal fans tot maximaal 50.000. Dat aantal wordt waarschijnlijk vrijdagavond pas gehaald, wanneer de Nederlanders de voetbalwedstrijd op grote schermen in de stad gaan bekijken.

Volgens Henk Groenevelt, delegatieleider van de Nederlandse politie in Zwitserland is de situatie vrijdag goed te overzien. "Het wordt druk, maar de supporters hebben voldoende ruimte. En we hebben geluk met het weer. Zoals het er nu naar uitziet, blijft het droog."

Lange optocht
De supporters vieren tot het einde van de middag feest in de stad, daarna vertrekken ze in een lange optocht naar het stadion. Het merendeel gaat vervolgens terug naar het centrum om de EK-wedstrijd van Oranje tegen Frankrijk op grote schermen te bekijken.

Maandag, toen Nederland van Italië won, waren ruim 30.000 Nederlanders in Bern aanwezig. De pleinen stonden toen helemaal vol, waardoor de supportersvereniging voor het tweede groepsduel een extra ruimte beschikbaar kreeg gesteld door de autoriteiten in Bern. 

De supporters zijn nu verdeeld over drie pleinen: de Bundesplatz, de Waisenhausplatz en de Kornhausplatz. Op de Bundesplatz kunnen ongeveer 17.000 mensen terecht, op de Kornhausplatz 15.000 en op de Waisenhausplatz 8000.