Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

13-06Oranje na tweede zege kwartfinalist

Nederland-Frankrijk 4-1
1-0 Kuijt (9.)
2-0 Robin van Persie (59.)
2-1 Thierry Henry (71.)
3-1 Arjen Robben (72.)
4-1 Wesley Sneijder (90.+2)

Het Nederlands elftal heeft bij het EK in een spectaculair duel vice-wereldkampioen Frankrijk met 4-1 verslagen. Oranje weet zich na de 3-0 winst op Italië en de 1-1 bij Roemenië-Italië eerder op de dag zeker van de eerste plaats in groep C en uiteraard kwalificatie voor de kwartfinales.

De wervelende show tegen Italië werd in de beginfase vrolijk voortgezet. Oranje, dat met dezelfde elf spelers aan de aftrap stond als afgelopen maandag, combineerde dat het een lieve lust was, gooide de driehoekjes achteloos uit de mouw en de beloning volgde al snel. Uit een hoekschop van Van der Vaart kopte Kuijt, die de corner zelf had versierd, feilloos binnen.

De Fransen leken aangeslagen en moesten lijdzaam toekijken hoe Sneijder (schot net over) en opnieuw Kuijt (kreeg voet net niet achter de bal) dicht bij de tweede Nederlandse treffer waren.

Langzaam maar zeker knokte het fysiek sterke Frankrijk zich echter aan de hand van spelmaker Ribéry terug in de wedstrijd. Nederland moest een flinke stap terug en Van der Sar kreeg het steeds drukker. De schoten van Govou, Malouda en nog een keer Govou misten precisie, maar op de inzet van Ribéry diende de betrouwbare sluitpost zijn klasse te laten zien.

Mokerslag
Ook na de rust raakte Nederland in de verdrukking, maar waar een Franse goal in de lucht hing, deelde Oranje in de omschakeling weer een mokerslag uit. Na een subliem hakje van Van Nistelrooij passte invaller Robben loepzuiver op de andere invaller Van Persie: 2-0.

De tweede treffer haalde de druk even van de ketel, maar toen Frankrijk twintig minuten voor tijd via de teen van de net over het randje van buitenspel staande Henry tegen scoorde, geloofden Les Bleus weer helemaal in hun kansen.

Die hoop werd echter binnen een minuut alweer door Robben kiezelhard aan diggelen geschoten. Opnieuw schakelde Nederland uitstekend om, maar in plaats van een voorzet koos de Real-aanvaller voor een even verrassend als schitterend schot uit een onmogelijke hoek dat het dak van het Franse doel teisterde. En weer was het verschil twee treffers.

Frankrijk was gebroken en Oranje perste er nog een slotoffensiefje uit. Van Nistelrooij's lobje met het hoofd kon Coupet bijtijds onderscheppen, maar het fraaie afstandsschot van Sneijder bleek onhoudbaar.

Geen gouden hand
Twee wissels - Arjen Robben en Robin van Persie - hielpen Nederland over de moeilijke fase heen in de tweede helft. Van een gouden hand van de trainer was echter geen sprake, vond Marco van Basten, die voor de vijftigste keer als bondscoach op de bank zat. "Ik doe dingen die ik denk te moeten doen. Niet meer, niet minder."

"We hebben geluk gehad", stelde hij ook nuchter vast. "Frankrijk heeft goede kansen gemist. Maar goed, we kunnen wel kritisch zijn, we hebben wel binnen een week de wereldkampioen met 3-0 en de nummer twee van de wereld met 4-1 verslagen", verwees Van Basten naar de WK-finale van twee jaar geleden. "Dat had ik nooit verwacht. Het eerste doel is nu bereikt en daar zijn we heel blij om. Maar we willen méér. Dat is duidelijk."

Van Persie en Robben waren in de voorbereiding de brekebeentjes, maar tegen Frankrijk vielen ze in en scoorden ze allebei. "Dit is een droom die uitkomt", straalde Van Persie. Robben leek in de slotfase weer geblesseerd te raken, maar dat kon hij gelukkig weerspreken: "Ik heb de laatste tijd niet zo veel gedaan, ik was gewoon doodop."

Ongelukkig
De Franse bondscoach Raymond Domenech meende dat het zijn ploeg niet had meegezeten in de afwerking. "We speelden om te winnen, maar waren zeer ongelukkig tegen een ploeg met grote kwaliteit. Wij waren in sommige delen van de wedstrijd beter. Maar het gaat om scoren. En daar waren zij in dit duel veel beter in. Nederland heeft in aanvallend opzicht zo veel kwaliteit."

Domenech was na afloop niet verrast dat Robben en Van Persie in de tweede helft werden ingezet. "Ik zou exact hetzelfde hebben gedaan. En dat zijn nou niet de minste aanvallers. Met zulke jongens win je wedstrijden."

13-06Oranje na tweede zege kwartfinalist

Stadion:  , Bezoekers:  , Scheidsrechter: 

Statistieken

0 Score 0
0 % Balbezit 0 %
0 Schoten op doel 0
0 Schoten naast 0
0 Buitenspel 0
0 Overtredingen 0
0 Vrije trappen 0
0 Corners 0
0 Gele kaarten 0
0 Rode kaarten 0
6 Reddingen keeper 2

Opstelling

Doelpunt ikoon Strafschop ikoon Gele kaart ikoon
Eigen doelpunt ikoon Strafschop mis ikoon Rood (2x geel) ikoon
Speler in ikoon Rode kaart ikoon
Speler uit ikoon