Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

13-06EK-mijlpaal Oranje dankzij Van Persie

Wesley Sneijder is na Nederland-Frankrijk wederom tot man van de wedstrijd verkozen. De middenvelder kreeg die onderscheiding ook al na de 3-0 zege op Italië. Sneijder maakte tegen Frankrijk het prachtige vierde doelpunt van het Nederlands elftal.

Na de knappe overwinning op Italië zat de reactie van Sneijder nog vol mitsen en maren, maar na de kolossale zege op Frankrijk kon ook de kleine regisseur zich niet meer inhouden. "Dit is geweldig genieten", glunderde de kleine regisseur op het middenveld. "We mogen nu toch wel een klein feestje gaan bouwen."

De verklaring voor het grote succes lag volgens Sneijder voor de hand. "Iedereen gaat tot het gaatje en we hebben ook echt als een team gestreden. Italië was al heel erg mooi en nu doen we precies hetzelfde. Dit geeft veel vertrouwen."

Mijlpaal
De 2-0 van Robin van Persie was de vijftigste goal van Oranje op een EK. Nederland is het eerste land dat die mijlpaal bereikt. Patrick Kluivert nam in totaal zes doelpunten voor zijn rekening en Marco van Basten en Ruud van Nistelrooij ieder vijf.

Nederland staat nu op 52 EK-treffers, gemaakt in 30 wedstrijden. Na Oranje volgen Duitsland (48/34), Frankrijk (46/27), Portugal (32/21) en Engeland (31/23).

Record Van der Sar
Edwin van der Sar voegde ondertussen weer een record toe aan zijn imposante erelijst. De doelman stond tegen Frankrijk voor de 26ste keer tijdens een eindronde, dus EK of WK, onder de lat bij het Nederlands elftal. Daarmee is de 37-jarige sluitpost de meest ervaren Nederlandse toernooispeler aller tijden. 

Van der Sar, die nu 15 EK- en 11 WK-wedstrijden heeft afgewerkt, neemt het record over van Dennis Bergkamp, die in de periode tussen 1990 en 2000 goed was voor 25 EK- en WK-duels.

Basel
Het Nederlands elftal is door de tweede zege zeker van de kwartfinale. Oranje, dat de eerste plaats in de groep niet meer kan ontgaan, speelt dinsdag eerst nog tegen Roemenië. Volgende week zaterdag wacht in Basel de kwartfinale tegen de nummer twee van groep D, waarin Spanje, Zweden, Rusland en Griekenland zitten.