Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

15-06Turkije knokt zich naar kwartfinale

Turkije heeft zich in Genève geschaard bij de beste acht van dit EK. Tsjechië werd met 3-2 verslagen. Een kwartier voor tijd stond Tsjechië nog met 2-0 voor.

De twee ploegen streden in een direct duel om één kwartfinale-ticket. Na twee speelronden in Groep A hadden beide drie punten, overgehouden aan hun duel met Zwitserland. Portugal (zes punten) was al niet meer te achterhalen. 

Koller keihard
Tsjechië kwam na een dik half uur spelen op voorsprong. Grygera kon voorgeven van rechts, waarna Jan Koller keihard raak kopte. Veel meer vermeldenswaardigs gebeurde er niet, in de eerste helft.

Een kwartier na rust tekende Jaroslav Plasil de 2-0 aan. Turkije speelde op dat moment even met tien man, als gevolg van een blessurebehandeling bij Emre. Sionko trok van rechts voor maar deed dat te hoog voor Koller. Achterin de '16' kwam Plasil inglijden: 2-0. Daarna schoot Pollak nog tegen de paal.

Spanning terug
Een kwartier voor tijd keerde de spanning terug. Een teruggelegde bal van Altintop zette de Tsjechische verdediging op het verkeerde been, waarvan Arda Turan profiteerde: 2-1. Kort daarna waren de Turken nog driemaal dichtbij een treffer. De grootste kans was voor Servet, die negen minuten voor tijd van dichtbij naast kopte.

Zes minuten later was het wél raak. Nihat Kahveci profiteerde van een afschuwelijke blunder van de Tsjechische doelman Peter Cech, die een ongevaarlijke voorzet liet glippen. De bal viel voor de voeten van de Turkse aanvoerder: 2-2.

Twee minuten later groeide Nihat uit tot de held van Turkije. De middenvelder faalde niet, toen hij na een steekpass van Altintop plots oog in oog met Cech stond: 3-2. Dat keeper Volkan Demirel in de slotminuut met rood van het veld moest, kon de Turkse pret niet drukken.

De Turkse bondscoach Fatih Terim reageerde uitzinnig. "Ik heb maar één mededeling voor de Turken: Ga de straten op, vier feest en geniet van dit moment. Niemand in Turkije zal dit ooit vergeten."

Kapot
Uitgeteld keken de Tsjechen naar het scorebord. "We zijn totaal kapot", erkende aanvoerder Tomas Ujfalusi. "We hadden de wedstrijd in onze zak en plotseling ging alles mis. We liepen na het eerste tegendoelpunt alleen maar achteruit."15-06Turkije knokt zich naar kwartfinale

Stadion:  , Bezoekers:  , Scheidsrechter: 

Statistieken

0 Score 0
0 % Balbezit 0 %
0 Schoten op doel 0
0 Schoten naast 0
0 Buitenspel 0
0 Overtredingen 0
0 Vrije trappen 0
0 Corners 0
0 Gele kaarten 0
0 Rode kaarten 0
6 Reddingen keeper 2

Opstelling

Doelpunt ikoon Strafschop ikoon Gele kaart ikoon
Eigen doelpunt ikoon Strafschop mis ikoon Rood (2x geel) ikoon
Speler in ikoon Rode kaart ikoon
Speler uit ikoon