Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

17-06"Ik vergeet die Nederlanders nooit meer"

Oranjefans in Bern (foto: ANP)

Oranjefans in Bern (foto: ANP)

Lees ook

Het stadscentrum van Bern begint zich langzaam te vullen met Oranjesupporters. Rond 13.00 uur waren er ongeveer 6.000 Nederlanders op de Bundesplatz en aanliggende pleinen en straten. In totaal verwacht de Nederlandse politie ongeveer 25.000 tot 30.000 Oranjefans. Tegen Frankrijk waren ruim 60.000 Nederlandse supporters aanwezig.

De voorspelde regenbuien blijven vooralsnog uit. Wel is het bewolkt in de Zwitserse stad. De drukte valt met name mee, omdat er tijdens het afsluitende groepsduel tegen Roemenië voor het Nederlands elftal, dat zich al groepswinnaar weet, niets meer op het spel staat. Daarnaast is dinsdag voor werkende mensen een ongelukkige dag, zo meent de politie.

"Het mindere weer speelt ook een belangrijke rol", aldus Lloyd Vandenberg, voorzitter van de supportersvereniging Oranje. "Het wordt ongetwijfeld een gezellige dag, maar de supportersaantallen liggen duidelijk lager dan vrijdag tegen Frankrijk."

Het is het laatste feest voor Oranjefans in Bern. Het Nederlands elftal speelt zaterdag de kwartfinale in Basel. Als Oranje die wedstrijd wint, is de halve finale in Wenen. Ook de finale vindt in de Oostenrijkse hoofdstad plaats.

Tegenzin
Burgemeester Alexander Tschäppät van Bern hoopt er ondertussen stiekem een beetje op dat het nieuwe speelveld in Basel toch niet op tijd klaar blijkt te zijn, zo grapte hij dinsdag. "Dan mag Oranje de kwartfinale zaterdag best bij ons spelen."

Maar de kans dat dat zal gebeuren, is niet bijster groot. De 56-jarige burgervader moet derhalve na vandaag afscheid nemen van het Oranjelegioen. Met enige tegenzin, durft hij wel te bekennen. "Ik zal die gekke Nederlanders nooit vergeten."

Net als de meesten van zijn stadsgenoten keek Tschäppät de afgelopen week zijn ogen uit. "De manier waarop de mensen zich kleden en met elkaar omgaan, zo vrolijk, zo uitbundig. Wij Zwitsers zijn een vrij stug volk. Dat is nieuw voor ons.

Grootste feest
Vooraf was hij nog een beetje bevreesd geweest voor een supportersinvasie. "In 2005 speelde FC Thun de Champions League-wedstrijden in Bern, omdat het eigen stadion niet groot genoeg was. De supporters van Ajax waren niet de vriendelijkste, er zaten een hoop hooligans bij."

Gevraagd naar zijn meest bijzondere moment noemt Tschäppät de vrijdagavond na de wedstrijd tegen Frankrijk. "Vanaf een bovenverdieping had ik toen goed uitzicht op de stad. Overal waar ik keek was het Oranje. Ongelooflijk. Het was veruit het grootste feest in de geschiedenis van Bern."

Veel inwoners van Bern zijn inmiddels 'besmet' met het Oranjevirus. Schoolkinderen zwaaien met vlaggen en sommigen dragen tegenwoordig ook vreemde pruiken. "De mensen hier hopen dat Nederland het toernooi wint. We hebben er fantastisch van genoten. We pakken nu ons normale leventje weer op. Het zal wel even wennen zijn."