Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

18-06Buitenlandse pers roemt 'B-elftal'

Marco van Basten en Klaas-Jan Huntelaar (foto: ProShots.nl)

Marco van Basten en Klaas-Jan Huntelaar (foto: ProShots.nl)

Lees ook

De buitenlandse kranten roemen woensdag het Nederlands elftal, dat zijn plicht niet verzaakte op het EK voetbal en ook tegen ROemenië gewoon doorging met winnen. De Italianen staan vanzelfsprekend vooraan om Oranje te bedanken. De Azzurri profiteerden immers optimaal van de Nederlandse zege.

De Gazzetta dello Sport zag de gelegenheidsformatie van bondscoach Marco van Basten imponeren. "Het genie had het uiterlijk van een jongen van 24 jaar die herinnerd zal worden als de Nederlander die de Italiaanse gebeden verhoorde: Klaas-Jan Huntelaar. Dank aan de aanvaller van Ajax en dank aan Robin van Persie. Nederland en Italie naar de kwartfinales en het was niet voorgekookt."

Het Franse L'Equipe treurt uiteraard om de uitschakeling van Frankrijk, maar zet Oranje bepaald niet in het zonnetje. Het zijn vooral de Roemenen die ervan langs krijgen. "Het ontbrak de Roemenen aan de lust en beleving om het Nederland echt moeilijk te maken. Oranje kon er een trainingswedstrijd met reserves van maken".

B-elftal
Het Duitse Bild constateerde echter dat zelfs het B-elftal Holland niet te verslaan is: "2-0 tegen Roemenië. Grazie Oranje! Holland schiet Italië verder." De krant is zeer te spreken over de inzet van de ploeg, die zich immers al groepswinnaar wist en bij een nederlaag tegen Roemenië de grootmachten Italië en Frankrijk naar huis zou sturen. Maar "Holland heeft alle verdachtmakingen over bedrog ontkracht."

De Engelse Daily Telegraph roemt de integriteit van het Nederlands elftal door Roemenië te overklassen en uit te schakelen. "In aanloop naar de slotduels in groep C was er vooral angst bij Italië dat Holland en Roemenië de uitslag zouden arrangeren, maar na de wedstrijd was er maar één conclusie: Holland gaf een uitmuntende demonstratie van zijn kracht."

Nederlandse kranten
Ook de Nederlands ochtendkranten zijn over het algemeen zeer goed te spreken over de prestatie van het Nederlands elftal in de wedstrijd tegen Roemenië. "En dat is drie!" jubelt De Telegraaf op de voorpagina. "Nederland bewees zichzelf een prima dienst door opgebouwde goodwill niet te grabbel te gooien in de laatste groepswedstrijd."

Het AD sluit zich hierbij aan. "Ook dit Oranje heerste met superieur spel", schrijft de krant, verwijzend naar de forse veranderingen die bondscoach Marco van Basten had aanbracht in het basiselftal ten opzichte van de eerste twee EK-duels. AD SportwereldPro kopte euforisch: "A of B? Oranje wint alles!"

De Volkskrant constateerde dat "het elftal met een lach op het gezicht aanviel, ontspannen voetbalde en het bewijs leverde van een gezonde geest in een gezond lichaam".

Breed
NRC.next en Trouw hadden eerder in het EK beter spel gezien van Oranje. "Het Nederlandse B-elftal wist slechts bij vlagen aantrekkelijk voetbal te spelen", vindt NRC.next. Wel was positief dat "het duel bewees hoe breed de selectie van het Nederlands elftal is."

Trouw stelt dat "dit tussendoortje geen nieuwe inzichten opleverde. Het B-team was aanvankelijk op tal van onnauwkeurigheden te betrappen." Gelukkig kon Oranje "niet van onverschilligheid worden beticht, tot genoegen bovenal van Italië dat alsnog naar de kwartfinales kon ontsnappen."