Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

19-06Kroatië is status van outsider ontgroeid

Slaven Bilic (foto: EPA)

Slaven Bilic (foto: EPA)

Kroatië en Turkije vechten vrijdag in Wenen uit wie zich woensdag in Basel mag melden voor de halve finales.

Kroatië begon het toernooi als outsider maar is die status na drie zeges in de poulefase inmiddels ontgroeid. Bij het EK van 1996 was de verrassing nog groot toen Kroatië de kwartfinales haalde. Met de 3-0 zege in 1998 tegen Duitsland in de kwartfinales van het WK vestigde het land zijn naam als echte voetbalnatie.

"Wij zijn ook niet zo verwonderd over onze prestaties", zei bondscoach Slaven Bilic. Hij gaf negen spelers rust toen na twee duels de kwartfinales al waren bereikt. Op Igor Budan, die met een knieblessure is afgehaakt, na zijn alle Kroaten fit.

WK
Bilic' collega Fatih Terim kan geen beroep doen op doelman Volkan Demirel, die na zijn rode kaart in de met 3-2 gewonnen kraker tegen Tsjechië voor twee duels werd geschorst. Middenvelder Mehmet Aurélio is eveneens geschorst. Verdediger Servet Cetin heeft zich gevoegd bij de geblesseerden in de selectie.

"In 2002 stonden we in de halve finales van het WK", herinnert Terim zich nog goed. "Dus we weten wat er mogelijk is, helemaal na dat prachtige gevecht in de poule tegen de Tsjechen. Geloof me, het zelfvertrouwen is groot."

Vermoedelijke opstelling Kroatië:
Pletikosa, Corluka, Simunic, R. Kovac, Pranjic, Srna, N. Kovac, Modric, Rakitic, Kranjcar, Olic.

Vermoedelijke opstelling Turkije: 
Rüstü, Altintop, Gökhan, Emre Asik, Hakan, Gökdeniz, Kazim, Mehmet, Arda, Tuncay, Nihat.