Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

19-06Duitsland ontneemt Portugal illusie

Bastian Schweinsteiger (foto EPA)

Bastian Schweinsteiger (foto EPA)

Duitsland heeft de halve finales van het EK gehaald. De drievoudig Europees kampioen versloeg Portugal, dat in 2004 verliezend finalist was, in Basel op de nieuw aangelegde grasmat met 3-2.

Halverwege de levendige eerste helft eiste Bastian Schweinsteiger in een tijdsbestek van vier minuten twee keer een hoofdrol voor zich op. Op aangeven van Lukas Podolski bekroonde hij een prachtige aanval met de openingstreffer en daarna stelde hij met een vrije trap de vrijgelaten Miroslav Klose in staat de 2-0 binnen te koppen.

Kort voor de rust bracht Nuno Gomes de spanning terug. Nadat de inzet van de zwaar tegenvallende Cristiano Ronaldo was gestopt, scoorde de spits uit de rebound via de benen van Christoph Metzelder.

Professioneel
De Portugezen hadden in de tweede helft aanvankelijk de regie in handen, maar grote kansen creëerden zij niet.

De uitgekookte Duitsers sloegen op hun beurt na ruim een kwartier weer toe uit een standaardsituatie. Schweinsteiger bereikte met een vrije trap Michael Ballack, die Paulo Ferreira met een professioneel duwtje uitschakelde alvorens raak te koppen.

De 'Mannschaft' bleef daarna lang vrij eenvoudig overeind, maar vijf minuten voor tijd kopte invaller Hélder Postiga de hoop terug in de Portugese harten. De gelijkmaker bleef echter uit en die zou voor Portugal, dat nooit het niveau van zijn eerste groepsduels haalde, ook wat te veel van het goede zijn geweest.

Beste eruit
"We hebben het beste team van dit EK eruit gekegeld", luidde de uitbundige reactie van Schweinsteiger. "Ik wist dat ik met mijn rode kaart het team gedupeerd had en hoopte de ploeg vandaag zo goed mogelijk te helpen", zei de 'Man of the Match', die goed was voor één treffer en twee assists. Bondscoach Joachim Löw, die door zijn schorsing op de tribune zat, zei dat "meer structuur, organisatie en discipline" was getoond.

"Ik heb zoals altijd gedaan wat ik kon en de spelers ook", sprak Löws collega Luiz Felipe Scolari, die met Portugal jarenlang lof oogstte, maar nu afscheid neemt zonder een grote prijs. "We hebben te veel fouten gemaakt. Het derde doelpunt was een aanvallersfout, zulke tegentreffers hebben wij eigenlijk niet verdiend."

'Big Phil' had echter ook complimenten voor de Duitsers. "Zij hebben uitstekend gespeeld. Wij hebben niet kunnen brengen wat we ons hadden voorgenomen. Maar ik heb mijn beste gegeven en heb alles voor Portugal gedaan", besloot de coach, die nu bij Chelsea aan de slag gaat.19-06Duitsland ontneemt Portugal illusie

Stadion:  , Bezoekers:  , Scheidsrechter: 

Statistieken

0 Score 0
0 % Balbezit 0 %
0 Schoten op doel 0
0 Schoten naast 0
0 Buitenspel 0
0 Overtredingen 0
0 Vrije trappen 0
0 Corners 0
0 Gele kaarten 0
0 Rode kaarten 0
6 Reddingen keeper 2

Opstelling

Doelpunt ikoon Strafschop ikoon Gele kaart ikoon
Eigen doelpunt ikoon Strafschop mis ikoon Rood (2x geel) ikoon
Speler in ikoon Rode kaart ikoon
Speler uit ikoon