Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

20-06Jongste ploeg, beste leraar

De jongste ploeg op het toernooi met misschien wel de beste voetballeraar ter wereld. Zo zou je de tegenstander van Nederland zaterdag op het EK kunnen omschrijven.

Oranje stuit in de kwartfinales op de Russen van Guus Hiddink, voor wie de 1-4 tegen Spanje een nuttige les bleek. "Ze moeten 'streetwise' worden", zo zei hun leraar. En zie: tegen Griekenland beten de leerlingen van zich af (1-0) en tegen Zweden voetbalden ze ook nog mooi, met een fraaie 2-0 overwinning als resultaat.

Daarnaast bleek ook de terugkeer van Andrej Arsjavin van groot belang. Met de Zenit-aanvaller heeft spelmaker Konstantin Zyrjanov zijn 'maatje' terug. De twee clubgenoten voelen elkaar perfect aan en kunnen Oranje flink pijn doen.

Goede les
Een goede les is ook aan Marco van Basten besteed. "We moeten kijken hoe Spanje tegen Rusland speelde en daarvan leren", aldus de bondscoach van Nederland. 

Wie hij zaterdag het veld instuurt, is nog niet helemaal duidelijk. De grootste kans daarop lijken de elf te hebben die tegen Frankrijk aan de tweede helft begonnen, met Arjen Robben dus in plaats van Orlando Engelaar.

Rouwbanden
Het Nederlands elftal zal overigens met rouwbanden om spelen. Oranje doet dat naar aanleiding van het drama rond Khalid Boulahrouz. Het woensdag te vroeg geboren dochtertje van de verdediger overleed kort na de bevalling.

"Boulah heeft gezegd alles een plaats te hebben gegeven", aldus Van Basten die nog niet wilde prijsgegeven of de rechtsachter tegen Rusland in de basis staat. "Mentaal is het zwaar, maar hij lijkt er inderdaad goed mee om te kunnen gaan."

Vermoedelijke opstelling Nederland: 
Edwin van der Sar, Khalid Boulahrouz, Joris Mathijsen, André Ooijer, Giovanni van Bronckhorst, Nigel de Jong, Rafael van der Vaart, Dirk Kuijt, Wesley Sneijder, Arjen Robben, Ruud van Nistelrooij.

Vermoedelijke opstelling Rusland:
Igor Akinfejev, Aleksandr Anjoekov, Denis Kolodin, Sergej Ignasjevitsj, Joeri Zjirkov, Sergej Semak, Dinijar Biljaletdinov, Konstantin Zyrjanov, Igor Semsjov, Andrej Arsjavin, Roman Pavljoetsjenko.