Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

21-06Basel stroomt vol met Oranje-fans

Na Bern maakt vandaag de Zwitserse stad Basel een groot Oranje-feest mee. De Nederlandse politie verwacht dat er zo'n honderdduizend fans naar Basel komen. 

Supporters van het Nederlands elftal moeten lang wachten voordat ze Zwitserland in kunnen. Bij de grensovergang tussen Duitsland en Zwisterland vlak bij Basel staat een kilometerslange file. De politie en de douane controleren streng en laten de auto's één voor één door. 

Het centrale plein in Basel, de Kaserne Riviera, is volgestroomd met Nederlanders. Er wordt een groot feest gevierd voorafgaand aan de kwartfinale tegen Rusland. De meeste Oranjefans zullen de wedstrijd vanavond volgen op grote schermen die her en der in de stad zijn geplaatst. 

Basel kent verschillende fanzones en de meeste van die zones staan al vol. Zowel op de Kaserne Riviera (25.000 mensen), de Munsterplatz als de Marktplatz (beiden 10.000 mensen) is nauwelijks plaats voor extra bezoekers. 

Problemen zijn er vooralsnog niet. De fans kunnen in de zijstraten terecht voor voedsel en drank. "Dat is het voordeel van deze stad", zegt Lloyd Vandenberg, de voorzitter van de supportersvereniging Oranje. "Mensen hebben genoeg ruimte om zich vrij te bewegen. In Bern was die mogelijkheid er nauwelijks, omdat het centrum daar veel compacter is."

Vanwege de extreme hitte heeft de Zwitserse brandweer even na drie uur grote waterspuiten aangezet op de Kaserne-Riviera, het feestplein in Basel. Het water moet de supporters de nodige verkoeling geven.

Russen
Veel Russische supporters zijn er niet te bekennen in het centrum van Basel. De Russen die er wel zijn, zitten in kleine groepjes op de terrassen.