Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

26-06Duitsland via late treffer naar EK-finale

Klose kopt de 2-1 binnen (foto: AP)

Klose kopt de 2-1 binnen (foto: AP)

Lees ook

Duitsland-Turkije 3-2
0-1 Ugur Boral (22.)
1-1 Bastian Schweinsteiger (26.)
2-1 Miroslav Klose (79.)
2-2 Semih Sentürk (86.)
3-2 Philipp Lahm (90.)

Duitsland heeft ten koste van Turkije de EK-finale bereikt. De Mannschaft won in Basel tegen de verhouding in met 3-2.

Het door schorsingen en blessures zwaar gehavende Turkije opende sterk. Met veel beweging werd onbevangen opgestoomd. De Duitsers reageerden bloednerveus, holden verdwaasd achter de tegenstander aan en leken rijp voor de sloop. Na dertien minuten geselde Kazim Kazim de lat, maar ook dat schudde de Duitsers nog niet wakker.

Turkije opende halverwege de eerste helft de score. Ugur Boral schoot de bal bij Jens Lehmann door de benen, nadat Kazim Kazim opnieuw de lat had getroffen. De pret bleek van korte duur. Uit een lage voorzet van Lukas Podolski was Bastian Schweinsteiger zijn bewaker Mehmet Topal te slim af.

De Turken waren niet aangeslagen en bleven vrijuit aanvallen. Lehmann bokste de bal bij vrije trappen van Hamit Altintop, die zijn brood verdient bij Bayern München, en Ugur met grote moeite uit zijn doel.

Behoedzaam
Duitsland vond ook na rust geen wapens om de Turkse vechtlust en passie teniet te doen. Het behoedzame geschuif leverde weinig op. Een misser van Rüstü Recber, die voor de tweede keer de geschorste Volkan Demirel verving, hielp de Duitsers een handje. De doelman ging bij een hoge voorzet aan de wandel, maar Miroslav Klose was eerder bij de bal en kopte na 79 minuten simpel raak: 2-1.

Semih Sentürk, die afdrukte na een fraaie aanvallende actie van rechtsback Sabri Sarioglu, leek daarna opnieuw voor een Turkse 'Houdini-act' te tekenen. Philipp Lahm, de linksachter van Duitsland, bewees met de 3-2 in de slotminuut dat het toch echt de Duitsers zijn die pas na het laatste fluitje zijn verslagen.

Karakter
"We hebben niet goed gespeeld", kon de matchwinner makkelijk toegeven na de fortuinlijke 3-2 zege. "Turkije had door de vorige wedstrijden de wind mee en heeft het ons bijzonder moeilijk gemaakt. Maar wat ons bij het WK niet is gelukt, hebben we nu wel bereikt."

"Turkije had niets te verliezen, speelde vrijuit en liet de bal goed gaan", vond ook 'Kapitän' Michael Ballack. "Gelukkig toonden wij in de slotfase karakter en hebben we nog doelpunten kunnen maken."

"Ik wist, toen ik de 2-1 had gemaakt, dat het nog moeilijk zou worden", liet Klose weten. "We hadden immers gezien hoe de Turken op het EK spelen. Maar het tekent onze kracht dat wij terug konden komen en uit de weinige kansen wisten te scoren."

De Turkse bondscoach Fatih Terim was na de nederlaag "heel verdrietig". Toch kon hij al een positieve balans opmaken. "Ik ben trots op mijn ploeg. Ik denk dat we het toernooi verlaten als het kleurrijkste team. We hebben goed voetbal laten zien en het Turkse volk veel gegeven. Vergeet dat niet."