Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

28-06Aragonés: beter dan Duitsland

Luis Aragones (foto: EPA)

Luis Aragones (foto: EPA)

In de showroom van Euro2008 staan in Wenen zondag twee totaal verschillende karretjes. 

Wordt het de degelijke Duitse diesel, die niet opvalt, maar wel altijd ver komt? Of toch liever die flitsende Spaanse furie, die vlot optrekt, maar ook de reputatie heeft zomaar af te slaan? 

De finalisten poetsen uit angst voor de favorietenrol de glans van de opponent op. Feit is dat Spanje voetballend meer indruk heeft gemaakt dan Duitsland dat alleen tegen Portugal kon overtuigen. 

'Kleintjes'
De teneur van het EK is dat de techniek het wint van de fysiek: lichtvoetigheid gaat boven spierkracht. Spanje heeft met 'kleintjes' als Xavi en Iniesta de kans die trend tot norm te verheffen.

De Spaanse coach Aragonés heeft, in contrast tot zijn spelers, geen last van valse bescheidenheid: "We zijn beter dan Duitsland", meldde hij vol vertrouwen.

Collega Löw spreekt hem niet tegen, maar waarschuwt wel dat de 'Mannschaft' zijn winnaarsmentaliteit ook zal meenemen in de finale. Spanje mist topschutter Villa (spierscheuring). Frings kan ondanks een gebroken rib spelen voor Duitsland.

Voetbalgrootmachten
De EK-finale wordt de twintigste ontmoeting tussen de twee voetbalgrootmachten. De Duitsers waren acht keer de sterkste en de Spanjaarden vijfmaal. De laatste keer dat de teams tegenover elkaar stonden was in 2003. Het vriendschappelijke duel werd toen met 3-1 gewonnen door Spanje.

Spanje en Duitsland troffen elkaar vijf keer op een groot toernooi (WK of EK). Dat leverde de Duitsers drie zeges op en de Spanjaarden slechts één.

Die enige Spaanse zege was op het EK van 1984. Antonio Maceda maakte toen in de blessuretijd het winnende doelpunt, waardoor West-Duitsland uitgeschakeld werd. Het was destijds voor het eerst dat Duitsland in de poulefase strandde.

Vermoedelijke opstelling Duitsland
Jens Lehmann, Arne Friedrich, Per Mertesacker, Christoph Metzelder, Philipp Lahm, Torsten Frings, Thomas Hitzlsperger, Bastian Schweinsteiger, Michael Ballack, Lukas Podolski, Miroslav Klose

Vermoedelijke opstelling Spanje: 
Iker Casillas, Sergio Ramos, Carles Puyol, Carlos Marchena, Joan Capdevila, Andrés Iniesta,  Marcos Senna, Xavi Hernández, David Silva, Cesc Fábregas, Fernando Torres