Nieuws

> juli

> juni

> mei

> april

> maart

 

29-06Spanje pakt Europese titel

Iker Casillas toont trots de beker (foto: ANP)

Iker Casillas toont trots de beker (foto: ANP)

Spanje is in het Ernst Happel Stadion in Wenen Europees kampioen voetbal geworden. In een enerverende finale werd Duitsland terecht met 1-0 verslagen.

Na een voorzichtig eerste kwartier nam Spanje langzaam het heft in handen. Het eerste hachelijke moment voor de Duitse defensie kwam voort uit een voorzet van Andrés Iniesta. Christoph Metzelder werkte de bal bijna in eigen doel, maar Jens Lehmann redde knap.

Vervolgens liet Fernando Torres z'n klasse zien. Eerst torende hij ver boven Per Mertesacker uit, alvorens hij zijn kopbal op de paal zag landen. Even later was het wel raak. De aanvaller van Liverpool stuurde Philipp Lahm eenvoudig het bos in, waarna hij de bal elegant over Lehmann stiftte.

Gallery play
De Duitsers moesten na de rust met de billen bloot, maar de hechte Spaanse verdediging gaf geen krimp. Een mislukt schot van Michael Ballack (net naast) was nog het grootste wapenfeit.

Spanje speelde Duitsland volledig zoek op het middenveld en kon naar hartelust aanvallen. De 2-0 hing constant in de lucht, maar Lehmann redde op een kopbal van Sergio Ramos, Iniesta schoot op de paal en Marcos Senna kwam een teenlengte tekort.

De Spaanse dominantie dreigde bij tijd en wijle zelfs in gallery play te ontaarden, maar ook daar kon het onmachtige Duitsland niet van profiteren. De extra tijd werd kalm uitgespeeld, waarna het Spaanse feest kon losbarsten.

Gerechtigheid
"Een droom die uitkomt", jubelde Torres na afloop. "Het is onze eerste prijs en hopelijk de eerste van vele. We willen ook op het WK in 2010 in Zuid-Afrika schitteren. We hebben een zeer ambitieuze groep", zei de Liverpool-vedette.

Torres had geen twijfel over de vraag of Spanje de terechte Europees kampioen is. "De ploeg die het beste voetbal heeft gespeeld, is kampioen geworden. Ook in de finale waren we het betere team. Deze overwinning is gerechtigheid", aldus de Spaanse topspits.

De Spaanse bondscoach Luis Aragonés hield het kort. "We hebben het goed gedaan. We hebben gewonnen. Punt uit. Ik blijf niet aan als bondscoach, omdat niemand dat aan mij gevraagd heeft", deelde de 69-jarige trainer nog even een sneer uit aan de Spaanse voetbalbond.

Aragonés, die waarschijnlijk in dienst zal treden bij het Turkse Fenerbahçe werd na afloop op het veld door zijn spelers gejonast en dat vond hij niet bepaald prettig. "Basta, basta", riep hij, bang als hij was om geblesseerd te raken. Met gekromde rug trok hij zich mopperend terug uit de drukte.

Zuur
"Spanje heeft verdiend gewonnen", was de eerste reactie van Michael Ballack, de aanvoerder van Duitsland, na de 0-1 nederlaag in de EK-finale.

"Het is zuur een finale te verliezen, maar we hebben een goed EK gespeeld en naar onze mogelijkheden gespeeld. Tegen Spanje kwamen we gewoon kracht tekort", aldus Ballack, die nog altijd op zijn eerste internationale prijs wacht.

"We moeten erkennen dat Spanje meer kwaliteit in huis had", vond ook Joachim Löw. "Hun overwinning was verdiend." 

"De eerste twintig minuten hadden wij de wedstrijd onder controle", vervolgde de coach. "Maar daarna leden wij enkele malen balverlies en kwam Spanje meer in zijn ritme. Na de rust hebben we geprobeerd druk te zetten, maar zonder kansen te creëren. We waren niet zo dwingend als de afgelopen maanden."29-06Spanje pakt Europese titel

Stadion:  , Bezoekers:  , Scheidsrechter: 

Statistieken

0 Score 0
0 % Balbezit 0 %
0 Schoten op doel 0
0 Schoten naast 0
0 Buitenspel 0
0 Overtredingen 0
0 Vrije trappen 0
0 Corners 0
0 Gele kaarten 0
0 Rode kaarten 0
6 Reddingen keeper 2

Opstelling

Doelpunt ikoon Strafschop ikoon Gele kaart ikoon
Eigen doelpunt ikoon Strafschop mis ikoon Rood (2x geel) ikoon
Speler in ikoon Rode kaart ikoon
Speler uit ikoon